Menu Sluiten

Hoe maken we met elkaar Assen nog socialer?

Meer aandacht voor wijkontmoetingsplekken en het beter zichtbaar en vindbaar maken van aanbod. Dit zijn slechts een paar resultaten die de Dialoogweek Samen maken we de sociale stad heeft opgeleverd. De afgelopen week gingen inwoners, samenwerkingspartners, adviesraden, cliëntorganisaties en gemeente met elkaar in gesprek over de sociale ondersteuning van de inwoners van Assen.

Hoe maken we met elkaar Assen nog socialer? Er zijn bijeenkomsten georganiseerd over verschillende onderwerpen: Welke preventieve voorzieningen hebben we in Assen en benutten we deze wel voldoende? Wat helpt werkenden die niet rond kunnen komen? Hoe wonen we, samen met bewoners met een psychische kwetsbaarheid, prettig in de wijk? Hoe houden inwoners, ook als ze ouder worden de regie op hun leven? Hoe zorgen we dat alle kinderen en jongeren zich gezond, kansrijk en veilig ontwikkelen? Elk onderwerp leverde concrete acties en verbeterpunten op die vrijdag aan bestuurders en managers van alle betrokken organisaties zijn gepresenteerd.

Waardevolle gesprekken     “Het is waardevol om, samen met inwoners en andere betrokkenen, in één week zo’n diversiteit aan thema’s te bespreken. Iedereen in de samenleving van Assen moet naar eigen kunnen mee kunnen doen. Meedoen aan activiteiten, gezond leven en gezond opgroeien. Hiervoor is het nodig dat we samen optrekken om Assen socialer te maken. Daarom vinden we het gesprek zo waardevol,” zegt Wethouder Harmke Vlieg.

Leefbare wijken     Wethouder Jan Broekema vult dit aan met, “Een sociale stad bestaat uit leefbare wijken, waarin inwoners elkaar kennen en helpen als dat nodig is en met een goed bereikbare, laagdrempelige toegang tot voorzieningen en ondersteuning in de buurt. Met lichte zorg waar het kan en intensieve zorg waar het moet. We willen samen werken aan de sociale stad, want, zoals een deelnemer deze week zei: Assen, dat zijn wij allemaal!”

Input voor volgens college     Wethouder Bob Bergsma, dat ”Er al veel aanbod is, we zijn zeker op de goede weg, maar het afstemmen van vraag en aanbod en het toegankelijk maken hiervan, dat kan zeker beter. Daarnaast vormt de krappe arbeidsmarkt een uitdaging om invulling te geven aan een nog socialer Assen. Door in één week al deze sociale onderwerpen te bespreken worden de krachten gebundeld en ontstaat er een energie op de thema’s. Met prachtige vervolgafspraken tussen partijen over verdere uitwerking als resultaat. Dit is mooie input om mee te geven aan het volgende college.”

…En actie!     De verschillende themasessies leverden meerdere acties op, die de komende periode verder worden uitgewerkt. Werken en armoede: Partijen brengen hun kennis en ervaring samen, zodat armoede en de problemen die daarmee samenhangen beter en eerder gesignaleerd worden en inwoners meer worden uitgenodigd om problemen bespreekbaar te maken. Preventie: Er zijn al veel voorzieningen beschikbaar, de aanwezigen verbinden zich om meer informatie te delen, zodat inwoners en partijen zelf dit beter kunnen vinden. De sociale kaart die de gemeente hiervoor (door)ontwikkelt, kan hierbij helpen en is vlak na de zomer operationeel. Jeugd en gezin: Organisaties gaan actief werk maken van een andere kijk op problemen van kinderen en jongeren: omarm de verschillen tussen kinderen en jongeren, bekijk gedrag in de context en benader dit minder snel als een probleem dat aangepakt moet worden. Zo houden we de jeugdzorg beschikbaar voor wie het echt nodig heeft.