Hoe deskundig zijn de gemeentelijke WMO consulenten?

De Wetmaatschappelijke ondersteuning (Wmo) wordt door de gemeente uitgevoerd. De gemeentelijke consulenten bepalen in overleg met de betrokkenen welke ondersteuning nodig is. Dhr. Venema maakte duidelijk dat het ook mis kan gaan.

Hij betoogde dat sinds zijn vrouw een hersenbloeding heeft gehad hij is aangewezen op huishoudelijke ondersteuning. Sinds 2015 wordt geregeld via de Wmo. In een zogenaamd keukentafelgesprek werd de huishoudelijke hulp vastgesteld op 2 uur per week. Daartegen ging dhr. Venema in beroep.

Zijn betoog kwam er op neer dat hij, in iedere rechtszaak waarin hij het besluit van de Wmo-consulenten aanvocht, gelijk kreeg. Dus vroeg hij zich af hoe deskundig zijn de gemeentelijke Wmo-consulenten eigenlijk?

De raadsleden bedankten dhr. Venema voor zijn inbreng. Het geeft een kijkje wat er in de praktijk gebeurt. Een praktijk die blijkbaar afwijkt van hetgeen in de rapportages aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd. Maar de gemeenteraad is echter niet de plek om individuele gevallen te bespreken. In die zin kon de raad niet veel hulp bieden.

Het was een indrukwekkend relaas, waar de raad ongetwijfeld mee aan de slag gaat.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.