Menu Sluiten

Hobbyschuurtjes vernield op Asser volkstuinencomplex

Vandalen hebben huisgehouden bij de Amateur Tuinders Vereniging (ATV) Oranjebond in Assen. Hobbyschuurtjes zijn beschadigd, ruiten zijn ingegooid, hekken staan krom en een kas is beklad met graffiti. De vereniging heeft aangifte gedaan.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

“Er zijn vorige week bij ongeveer twintig schuurtjes en kassen vernielingen aangebracht”, vertelt Martin Jansen, voorzitter van ATV. “Iedereen baalt ervan als een stekker. Je bent hier lekker bezig en stopt er energie, tijd en liefde in en dan zie je dat er een ruit is ingegooid of dat je hekje kapot is gemaakt.”

Kattenkwaad?

De tuindersvereniging uit Assen bestaat uit zo’n 160 tuintjes met elk een hobbyschuurtje of een kleine kas. Sommige mensen verbouwen hier groente en fruit en anderen zetten er een glijbaan neer en spelen er met de (klein)kinderen. Leden van de vereniging onderhouden hun eigen tuin en helpen ook met de rest van het onderhoud van het hele terrein.

De tuindersvereniging heeft vaker last van dit soort ‘kattenkwaad’. Een tijdje geleden zijn er al een aantal jongens betrapt die met stenen aan het gooien waren. Jansen denkt dat het weer om een groepje jongelui gaat dat eens in de zoveel tijd door de tuin trekt. “Het gaat meer om baldadigheid dan diefstal”, legt hij uit. Tuingereedschap is hier en daar wel weggenomen, maar is ergens anders op het park gebruikt om iets open te breken.

(Tekst gaat verder onder de foto)

 

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

De kosten van de vernielingen zijn niet heel hoog, laat Jansen weten. Maar de tuiniers moeten er wel zelf voor opdraaien. Verzekeren kan wel, maar dan moet je ook eerst een eigen risico betalen, Veel leden van de vereniging zijn de afgelopen dagen al in de weer geweest. Het glas is opgeruimd, ramen zijn dichtgetimmerd en hekjes zijn weggehaald.

Aangifte

De tuintjes zijn overdag voor iedereen toegankelijk, dat vindt de ATV belangrijk. “We hebben ook een buurtfunctie, je mag hier in de middag gewoon een rondje lopen en een praatje maken, dat is alleen maar gezellig.” Rond half 6 ’s avonds gaan de hekken op slot. “Maar als je ergens in wil dan is het geen probleem om over het hekje te klimmen. Dat houd je niet tegen”, zegt Jansen.

De tuindersvereniging heeft bij de politie aangifte gedaan van de vernielingen. In Assen zijn er de laatste tijd meer vernielingen. Zo gingen duizenden bijen dood door vernielde bijenkasten op het bijenpark en is er een speeltoestel afgebrand in het Anne Frank Park.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.