HISTORISCHE TT–FILM IN HET DRENTS ARCHIEF

Geniet van de allermooiste beelden van de races van 1925–2000

Wegens het succes van vorig jaar draait in het Drents Archief opnieuw de prachtige TT-film uit 2018. Voor de film is een selectie gemaakt van de allermooiste films van de races, de coureurs en de Drentse hoofdstad. De filmcompilatie is aangevuld met unieke beelden van de vrouwelijke filmmaker en gepassioneerd motorsportliefhebber, Lammie Heling uit Hooghalen. 

De film draait in de TT-week op woensdag 26 juni om 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 en 19.30 uur en op vrijdag 28 juni om 11.00, 13.00 en 15.00 uur in de filmzaal van het Drents Archief, Brink 4 in Assen. Een kaartje kost 5 euro, kinderen t/m 12 jaar kunnen gratis mee.

Foto ©
Lammie Heling

TT-helden

De oudste filmbeelden van de races dateren al uit 1925 en daarna is de mediabelangstelling alleen maar toegenomen. Genoeg materiaal dus om een mooi overzicht van de races te maken. Iedere tijd kent natuurlijk zijn eigen TT-helden: Geoff Duke in de jaren ’50, Paul Lodewijkx in de jaren ’60 en Agostini, Sheene en Wil Hartog in de jaren ’70 en Streuer & Schnieders in de jaren ’80. Ze komen voorbij met onder meer filmmateriaal van Wil Hartog die door de vlammen rijdt van een in brand gevlogen motor. Veel oude helden zijn nog eens actie te zien tijdens de Centennial Classic TT in 1998.

Parkeren op de A28

De film toont prachtige beelden van de races op het circuit. Maar ook de tradities die in de loop der jaren rondom de TT zijn ontstaan, zijn vastgelegd. Denk aan de kermis in de binnenstad in Assen, de in- en uittocht van de TT-bezoekers, de beroemde TT-nacht en de uitgelaten sfeer op de campings in Witten. De TT-marsen kunnen ook niet ontbreken. Minder bekend is dat er in 1953 zelfs een TT-marathon is gelopen. Dat was waarschijnlijk een eenmalige gebeurtenis, evenals het parkeren van de auto’s op de A28 in 1991 vanwege te natte weilanden.

Unieke beelden

Vrouwelijke filmmaker Lammie Heling (1948), een bekend gezicht uit Hooghalen, schonk het Drents Archief in februari 2018 haar collectie van 16 super-8 TT-films uit de periode 1978 t/m 1982. In deze tijd ging ze veel om met de motorcoureurs en maakte graag filmopnames op het circuit. Op deze films zijn veel bekende coureurs te zien: Wil Hartog, Barry Sheene en het zijspanduo Egbert Streuer en Bernhard Schnieders. Met de laatsten was ze goed bevriend, ze reisde zelfs met hen mee naar Finland voor de motorraces. Lammie stond bekend als gepassioneerd motorliefhebber en op de zaterdag na de races wisten veel coureurs de weg naar haar huis in Hooghalen te vinden.

De film duurt ca. 90 minuten en aanmelden is niet nodig.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.