Het zonnige oranje als protest tegen vrouwengeweld

Vanaf vandaag kleuren het stadhuis, het provinciehuis, het Drents Museum en De Nieuwe Kolk in Assen oranje. Hiermee wordt aangesloten op de internationale campagne Orange the World, de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Eyecatchers tegen geweld Wethouder Jan Broekema en Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma verzorgden gistermiddag samen de aftrap, in samenwerking met de lokale Soroptimisten en de Zonta Drenthe. “Het is ontzettend belangrijk dat op deze manier – het verlichten van het stadhuis en de andere gebouwen zijn echte eyecatchers – 15 dagen lang aandacht wordt gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Elke dag worden overal ter wereld miljoenen vrouwen het slachtoffer van geweld dat specifiek tegen hen gericht is. Ook bij ons, al is het niet altijd even zichtbaar. Maar juist ook in coronatijd spelen zich achter de voordeur hele nare dingen af,” betoogde Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma

Taboe op melden wegnemen     Volgens wethouder Jan Broekema realiseert niet iedereen zich dat geweld tegen vrouwen en meisjes nog steeds veel voorkomt. “Daarom is het belangrijk om met deze campagne het taboe op melden weg te nemen en het thema bespreekbaar te maken. En ervoor te zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze zich kunnen melden en hen aan te moedigen om het geweld te melden.” 

Soroptimisten en Zonta Drenthe   Op zaterdag 28 november gaan de vrouwen van Soroptimisten en ZontaDrenthe Assen het thema Meld Geweld 0800-2000 zichtbaar maken op straat met sjabloon en een bus oranje kalkkrijt. Daarnaast halen zij met een korte enquête informatie op over hoe (on)veilig vrouwen zich op straat voelen in Assen en waar.

16 dagen actie     Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne begint op deze dag en eindigt op 10 december op de dag van de rechten van de mens. Dit zijn de ’16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. UNWomen, de VN-organisatie voor vrouwenrechten coördineert wereldwijd de campagne.

Geweld melden     Het thema van de Orange the World campagne in Nederland is dit jaar “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Voor geweld achter de voordeur hebben we in Nederland het telefoonnummer van Veilig Thuis 0800-2000.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.