Menu Sluiten

Het Oorlogsdagboek van Drenthe gepresenteerd

Nieuw innovatief educatief programma

Het Drents Archief en Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande presenteerden donderdag in Assen hun nieuwe educatieve programma Het Oorlogsdagboek van Drenthe. In dit innovatieve programma kruipen leerlingen in de huid van leeftijdgenoten die de Tweede Wereldoorlog in Drenthe zelf hebben meegemaakt.

Twee van de vijf  personages zijn nog in leven. Antje Buursma (93) zag zichzelf als kind terug in Het Oorlogsdagboek van Drenthe. De 94-jarige Truus Stern-van Zuiden kon helaas niet bij de presentatie aanwezig zijn. Van de andere drie hoofdpersonen zaten familieleden in de zaal.

Foto (c) Archief

Het interactieve educatieve programma is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Het wordt aangeboden in het Drents Archief, bij Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande en, op verzoek, op scholen.

Vijf personages
“Ineens was ik niet meer welkom bij vriendinnen, omdat mijn vader NSB-er was. Maar ik wist niet eens wat de NSB was”, dat zegt Antje Buursma als ze tijdens de presentatie haar verhaal vertelt. Het Drents Archief koos aan de hand van dagboeken, brieven en interviews vijf jongeren die de oorlog in Drenthe meemaakten. Antje Buursma uit Assen was 12 toen de oorlog begon, haar vader zat bij de NSB en werd in 1944 doodgeschoten. Antje kwam na de oorlog in kamp Westerbork terecht, waar ze – als NSB-kind – werd kaalgeschoren. Truus van Zuiden uit Hoogeveen overleefde als Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst dertien onderduikadressen.

Het derde personage is Benno ter Berg. Hij is een Joodse jongen van 15 jaar uit Assen en schreef in zijn dagboek hoe zijn leven veranderde door de oorlog. In 1942 werd hij via kamp Westerbork op transport naar Auschwitz gezet en daar vermoord. Het dagboek van Benno kwam via zijn schoolvriend bij het Drents Archief terecht. Harry Schackmann kwam in januari 1945 als 12-jarige hongervluchteling uit Den Haag naar De Wijk. Daar beleefde hij, naar eigen zeggen, de mooiste tijd van zijn leven. Via via kreeg het Drents Archief Harry’s uitgebreide verslag in handen. Het vijfde personage in het programma is Jo Schonewille uit Nieuwlande. Deze boerenzoon was 14 toen de oorlog begon. Zijn ouders hadden, net als veel anderen in dat dorp, onderduikers in huis. Jo richtte na de oorlog in Nieuwlande een museum op: de voorloper van Onderduikersmuseum De Duikelaar.

Het Oorlogsdagboek van Drenthe

In het lesprogramma wordt gebruik gemaakt van documenten als dagboeken, brieven, politierapporten, krantenartikelen, affiches en foto’s. Op die manier ontdekken de leerlingen hoe de oorlog in Drenthe was. Het programma belicht de oorlog vanuit verschillende perspectieven, van ‘goed’ en ‘fout’ en alles wat daartussen zit. Leerlingen krijgen op deze manier meer begrip voor menselijk gedrag in de moeilijke tijden van een oorlog. Door middel van de augmented reality kunnen leerlingen zich inleven in situaties en gevoelens van hun leeftijdgenoten in de oorlog. Deze nieuwe techniek is nooit eerder gebruikt voor een educatief programma.

Informatie en reserveren

Het educatieve concept Oorlogsdagboek van Drenthe is bedacht door het Drents Archief in samenwerking met Studio Louter en werd gefinancierd door Provincie Drenthe, het Mondriaanfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Gemeente Assen, Gemeente Hoogeveen, Gravin van Bijlandt stichting, BSP fonds, Rabofonds en het V-fonds.

Voor meer informatie en reserveren, neem contact op met info@drentsarchief.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.