Menu Sluiten

Helmplicht voor snorfietsers: ‘Markt stortte even in elkaar’

Als je haar maar goed zit. Dat kwam op de snorfiets altijd wel goed, want je hoefde geen helm op. Maar dat gaat veranderen.
© RTV Drenthe / Jesse van der Werf

Vanaf volgend jaar geldt er ook een helmplicht voor snorfietsers. Hiermee lijkt het voordeel van een snorfiets ten opzichte van de brommer dus weg te vallen.

Helmpje

“De markt stortte even in elkaar toen het nieuws van de helmplicht op snorfietsen naar buiten kwam.” Dat kan de eigenaar van Martin Boer Scooters uit Assen zich herinneren van het moment waarop werd besloten dat op zowel brommers die 25 als 45 kilometer per uur gaan een helm gedragen moet worden, schrijft RTV Drenthe.

“Mensen dachten kort hun gevoel van vrijheid kwijt te zijn”, zegt Boer. “In het begin was het eigenlijk allemaal negatief en slecht.”

Al snel zag hij dat de markt voor snorfietsen niet permanent in zou gaan storten. “De mensen die toen zo hard riepen dat ze absoluut geen helm zouden gaan dragen, hebben inmiddels al een helmpje gekocht.”

Markt niet kapot

Op het schoolplein van het Drenthe College blijkt inderdaad dat de markt voor snorfietsen echt nog niet kapot is. Een jongen die op zijn snorfiets aan komt rijden, vertelt dat hij netjes zijn helm gaat dragen. “Ik wil het risico niet lopen om een bekeuring te krijgen.”

Een andere jongen vertelt dat hij zijn snorfiets graag wil laten ombouwen naar een brommer, zodat hij 45 kilometer per uur kan rijden. Hij zegt dat als hij een helm moet dragen, hij dan net zo goed ook op de grote weg kan gaan rijden. “Ik rijd liever op de grote weg met een helm, dan op het fietspad met een helm.”

Regels voor fietsers

Dat is vanaf volgend jaar nog het enige verschil tussen een snorfiets en een brommer: met een snorfiets houd je je aan de verkeersregels die voor een fietser gelden, terwijl je je met een brommer mengt met het autoverkeer.

Martin Boer merkt op dat lang niet iedereen het ziet zitten om met zijn brommer op de grote weg te rijden. “Er zijn een hoop mensen die zeggen: ‘Ik wil gewoon op het fietspad blijven rijden’.”

Bekijk hier een video van RTV Drenthe over de helmplicht. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.