Noordje Sapulette: Een dame van Molukse origine en bewoonster van Woonzorgcentrum De Slingeborgh in Assen bezocht met enkele andere medebewoners ‘Kerken in Kaarslicht.’ Het was een uitje voor haar en haar medebewoners en ze genoot dan ook met volle teugen.
Het artikel ‘Kerken in Kaarslicht’ is hier te lezen => https://www.omroepassen.com/algemeen/massale-publieke-belangstelling-voor-kerken-in-kaarslicht-assen/
Henriëtte Tischler van passende dagbesteding De Slingeborgh was één van de begeleiders. Zij vertelde onze fotojournalist en verslaggever Cees van Omroep Assen dat Noordje een zomerhartenwens had: een dag lang burgemeester Marco Out assisteren.
Henriëtte stuurde deze wens door naar de Riki Stichting. Deze stichting probeert hartenwensen uit te vragen en waar mogelijk deze te vervullen. Vol trots vertelde Noordje toen ook dat zeer binnenkort die wens in vervulling zou komen!
Tekst: Nienke Mentink en Sanne Stegeman, stagiaires Vincent van Gogh | Locatie Salland; Foto’s © Cees van der Boom | Omroep Assen en Video’s © Gerrit Mennink | Omroep Assen
Riki Stichting
Annette van der Linden – Riki Stichting: “Wij hebben nauw contact met 55 wooncentra en Zonnehuizen en dus ook met De Slingeborgh. Met de zomerhartenwensenactie gaan medewerkers en vrijwilligers van onze vaste partners in gesprek over de persoonlijke hartenwens van ouderen. Nadat deze hartenwensen bekend zijn, mogen onze partners 20 hartenwensen daadwerkelijk vervullen.”
Daarna vulde zij aan: “Het liefst zien wij dat het om een-op-een activiteiten gaat, omdat dan alle aandacht zich volledig richt op de bewoner met die grote wens.”
Overleg en invulling hartenwens
Het bleek – om meerdere redenen – niet passend om Noordje een hele dag als assistent-burgemeester actief te laten zijn. Daarom werd gezocht naar een voor haar passende gelegenheid. Nu is Noordje in het verleden inwoner van Nederland geworden en bemachtigde zij de Nederlandse nationaliteit. Een passende gelegenheid voor de vervulling van haar hartenwens werd daarom een Naturalisatieceremonie.
Op dinsdag 26 november 2024 was het dan zo ver en was het stadhuis van Assen het decor om haar wens te vervullen.
Noordje en Henriëtte werden hartelijk ontvangen door Marjan Bouma in de hal van het stadhuis. Daarna ontmoetten zij Marco Out tijdens een informeel gesprek. Glunderend vertelde Noordje dat hij alle aandacht had voor haar en haar wens.
Daarna startte het officiële gedeelte en zat Noordje vlak naast burgemeester Marco Out in de raadzaal, terwijl hij de ‘nieuwe Nederlanders’ zeer persoonlijk en hartelijk toesprak.
Marco: “Vroeger was het zo dat de postbode het officiële document in de brievenbus stopte en dan was iemand ineens Nederlander. De ministerraad besloot in 2005 dat dit een feestdag zou moeten zijn voor nieuwe Nederlanders en sinds 2006. Sinds dat moment vieren wij dat.”
In Assen vinden jaarlijks meerdere ceremoniën plaats, zodat er ook persoonlijke aandacht is voor hen.
In zijn toespraak – vol met leuke kwinkslagen en met alle begrip voor kinderen die zo nu en dan alle aandacht op leken te eisen – had Marco Out dan ook alle aandacht voor hen en sprak met hen en hun familieleden. Meerdere keren vroeg hij doelbewust of alles duidelijk was en of er vragen waren.
Daarna volgde het officiële gedeelte en nam hij de eed of de belofte af. “U kwam als niet-Nederlander binnen en na de eed of belofte bent u Nederlander.”
Toch wel enigszins gespannen liepen de nieuwe-Nederlanders-to-be stuk voor stuk naar de burgemeester om de eed of de belofte af te leggen. Daarna overhandigde hij hen alle negen het officiële document, waarmee zij vanaf dat moment de Nederlandse nationaliteit hebben.
Tot grote verrassing had Noordje voor alle nieuwe Nederlanders een cadeautje gemaakt. Dankbaar namen zij dat in ontvangst.
Afsluitend riep hij hen op om vooral met respect met anderen om te gaan.
Daarna volgden fotomomenten, eerst individueel met de burgemeester. Daarna volgde een groepsfoto met een stralende Noordje (op de groepsfoto zijn acht personen te zien; één persoon wilde dat liever niet. Uiteraard respecteren wij dat).
De burgemeester nam na afloop nog alle tijd voor persoonlijke gesprekken met de nieuwe Nederlanders. Duidelijk zichtbaar was dat zij dat enorm waardeerden.
In de tussentijd interviewden wij Noordje en konden wij ook de burgemeester nog interviewen, in bijzijn van Noordje.
De ‘persoonijk’ chauffeur van Noordje moest van haar maar even wachten met de terugreis naar De Slingeborgh. Zij was nog lang niet uitgepraat … Toch moest het er van komen en met een glimlach van oor-tot-oor werd zij de kou ingereden.
Wat rest zijn de mooie herinneringen …
Deze tekst is geschreven door en de interviews werden gehouden door Nienke Mentink en Sanne Stegeman, stagiaires van Vincent van Gogh | Locatie Salland bij Omroep Assen; Foto’s © Cees van der Boom | Omroep Assen en Video’s © Gerrit Mennink | Omroep Assen
Video: Nienke en Sanne in gesprek met Noordje Sapulette
Video: Nienke en Sanne in gesprek met burgemeester Marco Out en Noordje