GroenLinks wil het oplaten van ballonnen aan banden leggen

De Tweede Kamer heeft al op 9 december 2014 de motie aangenomen waarin gemeenten opgeroepen worden om het oplaten van ballonnen actief tegen te gaan. Maar tot nu toe heeft de gemeente Assen geen maatregelen genomen. “Niets staat het oplaten van ballonnen bij verschillende evenementen in de weg,” stelt fractievoorzitter GroenLinks Hans Marskamp vast.

Plastic soep     In Assen worden regelmatig ballonnen opgelaten. Maar er zijn Drentse gemeenten die al wel maatregelen genomen hebben om het oplaten van ballonnen tegen te gaan. Restanten van ballonnen, maar ook de touwtjes, zijn vaak onderdeel van zwerf- en drijfvuil. Deze restanten worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren met alle gevolgen van dien. Plastic zwerfvuil in zee, ook bekend als plastic soep, is een groeiend probleem met negatieve gevolgen voor de veiligheid, economie en de gezondheid.

Goed voorbeeld     “Wij willen dat de gemeente het goede voorbeeld geeft door geen ballonnen uit te delen of op te laten bij evenementen die door de gemeente worden georganiseerd.” De GroenLinksfractie wil dat de gemeente het oplaten van ballonnen ontmoedigt, los van het feit of voor het betreffende evenement wel of geen vergunning nodig is. “Wij roepen het college op hierover actief te communiceren met inwoners en bedrijven in het kader van milieu- dierenwelzijn- en veiligheidsbeleid. Ook kan gewezen worden op milieuvriendelijke alternatieven,” is de mening van Hans Marskamp.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.