GroenLinks Wethouder Gea Smith af door de zijdeur

Gea Smith (GrL) heeft voor zichzelf vastgesteld, “ik ben meer volksvertegenwoordiger dan bestuurder.” En haar brief aan de raad concludeert zij, “in de raadszaal, in het debat met u, worstelde ik met mijn rol.” Dit alles heeft haar doen besluiten om haar functie als wethouder per 1 februari neer te leggen.

Klungelige aanpak     Dat Gea Smit geen sterke wethouder was, dat was de bezoekers op de publieke tribune tijdens de raadsvergadering wel duidelijk. Zij maakte een klungelige indruk toen het ging over de zonnepanelen in Rhee. Bij het subsidiëren van muzieklessen ging het geld naar ouders en kinderen die ook zonder subsidie wel muzieklessen hadden genomen. Bovendien gaf (ex)wethouder Smith toe de gezinnen met de laagste inkomens niet over deze subsidieregeling ingelicht te hebben. De laatste zeperd haalde ze met het voorstel een aantal gebouwen in Assen energie neutraal te maken. Een onduidelijk voorstel dat Smith uiteindelijk terugtrok.

Af via de zijdeur     De opmerking in haar brief, “qua inhoud van de functie had ik mij een andere voorstelling gemaakt van het wethouderschap” maakt duidelijk dat ze dus geen idee had waar ze aan begon en dat voor iemand die al jaren in de politiek meeloopt. En als volksvertegenwoordiger contacten had met gedeputeerden en wethouders en op een zekere afstand deze functies had kunnen observeren.

Zo wordt maar weer eens duidelijk dat hoge politieke idealen geen garantie zijn voor een goed politiek bestuur.

Maar belooft de fractie van GroenLinks in haar persbericht, “op een later tijdstip zullen we officieel afscheid van haar nemen” en dat voor een bestuurder is afgaat via de zijdeur.

Karin Dekker     De GroenLinks fractie heeft samen met het bestuur een nieuwe kandidaat aangetrokken en wij prijzen ons gelukkig mevrouw Karin Dekker aan de gemeenteraad te kunnen voordragen. De collegeleden en de fractievoorzitters hebben inmiddels met haar kennis gemaakt. Zij was tot 1 januari 2019 werkzaam als wethouder in de gemeente Leek. Maar door de gemeentelijke herindeling is die functie vervallen. Daarvoor was zij werkzaam als directeur bestuurder bij Sinne Kinderopvang in Leeuwarden. Van 2002 tot 2012 was zij wethouder in de stad Groningen.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.