Menu Sluiten

GroenLinks, waarom overlegt Assen geen lijst met aardbevingsgevoelige gebouwen?

De gemeenten in Noord-Drenthe hebben bezwaar aangetekend tegen het oppompen van gas uit de zogenaamde kleine gasvelden. Het ministerie volhardt in het besluit de NAM toe te staan gas uit die velden naar boven te halen. De reden is dat onder andere de gemeente Assen niet heeft gereageerd op de vraag van de NAM “om een lijst van gevoelige gebouwen op te stellen.”

Aardbevingsgevoelige gebouwen     In eerste instantie werd het verzoek van de NAM om gas te winnen in de zogenaamde kleine velden door de rechter afgewezen. De bezwaren van de rechter waren, dat niet alle gemeenten betrokken zijn geweest bij het opstellen van een lijst van gevoelige gebouwen en dat wat gaat de NAM exact gaat doen in het geval van een (zware) aardbeving niet duidelijk is. Kortom het communicatieoverzicht van de NAM was onvoldoende.

Assen geen reactie     Het ministerie zegt nu met de vergunning te hebben ingestemd omdat “de gemeente Assen niet heeft gereageerd op verzoeken van de NAM om een lijst van gevoelige gebouwen op te stellen.” Hans Marskamp (fr. voorz GrL) zegt “buitengewoon verbaasd te zijn dat de gemeente Assen geen gehoor heeft gegeven aan het verzoek van de Minister om te komen met een lijst van aardbevingsgevoelige gebouwen.”

Is reparatie mogelijk?     De GroenLinks-fractie wil dus van het college weten waarom de gemeente Assen niet heeft meegewerkt aan het opstellen van een lijst van gevoelige gebouwen. Het college heeft dus wat uit te leggen, aldus Marskamp. Maar nog belangrijker, “zijn er nog mogelijkheden om dit verzuim te repareren.”

Gemeenteraad niet betrokken     “Het college heeft met het niet opstellen van de lijst aardbevingsgevoelige gebouwen haar eigen positie ondergraven. En dat maakt in beroep gaan lastiger,” betoogt Marskamp. Bovendien wil hij van het college weten “waarom over het afzien van het opstellen van die lijst niet is gesproken met de gemeenteraad.” Te meer daar dit onderwerp de afgelopen jaren met regelmaat in de raad aan de orde is geweest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.