Menu Sluiten

GroenLinks-fractie maant college tot spoed bij invoeren ja-ja-sticker

In 2018 heeft de raad van Assen de motie aangenomen om de ja-ja-stickers in te voeren. Het college heeft toen gemeld met de uitvoering te willen wachten tot er duidelijkheid zou zijn over de juridische status. “Die duidelijkheid is er inmiddels,” zegt Hans Marskamp (GrL) “Wij willen nu van het college weten op welke termijn de motie wordt uitgevoerd.”

In september 2019 heeft het Hof in Amsterdam het hoger beroep van de reclamebranche verworpen en bepaald dat de gemeente Amsterdam de ja-ja sticker mocht gebruiken. Dus: geen (ja)sticker op de bus, geen folders.

Gewenningsperiode     In 2019 heeft het college op vragen van de GL-fractie naar aanleiding van deze uitspraak aangegeven een gewenningsperiode voor de branche aan te willen houden van tenminste 1 jaar. Deze termijn is inmiddels ruim verstreken.

H-a-h-bladen uitgezonderd     Onlangs heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak aangespannen tegen de gemeente Utrecht als voorlopige maatregel bepaald dat huis-aan-huis-bladen hiervan uitgezonderd zijn vanwege de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in het Europees Verdrag voor de rechten van de mens. Nu heeft de motie in Assen nooit de strekking gehad h-a-bladen onder de werking van de ja-ja-sticker te brengen. De ja-ja-sticker is uitsluitend gericht op ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Papierverspilling tegengaan     Inmiddels hebben zestien gemeente de ja-ja-sticker al ingevoerd en een tiental is van plan dit op korte termijn te gaan doen. Alle met hetzelfde doel: papierverspilling tegengaan, want per huishouden valt jaarlijks 30 kilo aan ongeadresseerd reclamedruk werk op de mat.

1 januari 2022     Op welke termijn voert het college motie uit en treedt het “ja-ja-stickers-systeem” inwerking. 1 januari 2022 zou wat GroenLinks betreft een uitstekende datum zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.