Menu Sluiten

Groene deelscooters blijven in Assen, wel wordt er beter gecontroleerd

De felgroene deelscooters van Go Sharing blijven voorlopig in Assen. Wel gaat het bedrijf aan de slag om het aantal klachten te verminderen. Zo worden foutparkeerders eerder gewaarschuwd en beboet.

Foto © Go Sharing

Door: Romy Posthumus

Aanbieder Go Sharing heeft afspraken gemaakt met de gemeente om overlast tegen te gaan. Sinds de introductie in januari klinkt er veel gemopper over de e-scooters. Die klachten gaan bijvoorbeeld over het verkeerd neerzetten van de scooters na gebruik.

235 klachten

In totaal gaat het om 235 klachten die bij Go Sharing of de gemeente zijn geuit. Dat blijkt uit een evaluatie tussen de twee partijen. Klachten gaan voornamelijk over scooters die in de weg staan.

Het scooterbedrijf gaat nu strenger handhaven. Wie een scooter heeft gebruikt moet al een foto sturen na het wegzetten. Go Sharing gaat zich meer focussen op die foto’s op de foutparkeerder er vaker tussenuit te pikken. Het scooterdeelbedrijf kan op deze manier de gebruiker benaderen om de scooter alsnog op een correcte manier neer te zetten.

‘Driemaal fout is out’

Go Sharing gebruikt hierbij het principe ‘driemaal fout is out’. Eerst word je gewaarschuwd, daarna krijg je een boete en als het dan nog niet goed gaat kun je worden uitgesloten van het gebruik van de e-scooters. In Assen is nog niemand uitgesloten. Wel zijn er door Go Sharing 25 boetes uitgedeeld en 100 waarschuwingen.

Sinds eind januari rijden de scooters door Assen. Het begon met 100, maar inmiddels zijn het er 150. De scooters zijn te huren via een app. Tot dusver maakten zo’n 4000 verschillende mensen gebruik van de scooter. Voornamelijk inwoners van Assen die jonger zijn dan 30 jaar. Gemiddeld wordt er ongeveer drie kilometer mee afgelegd per rit.

Dominantie autogebruik

Het idee achter de deelscooters is om de dominantie van het autogebruik te verminderen. Maar hiervan is nog geen sprake. In de praktijk blijkt dat er weinig verschuiving plaatsvindt van het autogebruik naar het deelscootergebruik.

In september gaat Assen opnieuw om de tafel met Go Sharing om te kijken wat de maatregelen hebben opgeleverd.