Menu Sluiten

Grijpers zetten tanden in huizen aan de Delft in Assen

Twee grote grijpers zetten hun tanden in de ontzielde huizen aan de Delft in Assen die al lange tijd in de hekken staan. Daarmee is de kop eraf van de sloop van meer dan honderd huurwoningen van Actium aan de Delft, de Stroom en de Aar in de wijk Lariks West.
© RTV Drenthe / Margriet Benak
In totaal gaan 102 woningen tegen de vlakte en 72 garageboxen, schrijft RTV Drenthe. Afgelopen weken zijn eerst alle koperen gasleidingen uit de huizen gehaald. Ook werden de dakpannen van het dak gehaald en is asbest opgeruimd door een speciaal verwijderingsbedrijf.

Hergebruik sloopmateriaal

Deze week zijn de sloopbedrijven Bork en Revoort met groot materieel bezig, om de woningen stukje bij beetje te slopen. Zoveel mogelijk materiaal wordt apart in containers verzameld, zodat het later hergebruikt kan worden.
Sloop van de eengezinswoningen is nodig, omdat ze niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. De huizen zijn gebouwd in 1963 en zijn volgens de woningbouwcorporatie te duur om deze nog energiezuinig te maken. Sloop bleek de beste optie. Actium trok die conclusie op basis van nader onderzoek en na signalen uit de buurt zelf.
Plan herbouw in de maak

Op de plek van gesloopte woningen bouwt Actium nieuwe huurhuizen terug. Hoeveel dat er zijn is nog onbekend, want de concrete plannen voor herbouw zijn nog in de maak.
De woningcorporatie verwacht hier in de loop van volgend jaar meer duidelijkheid over te hebben. Ook kan Actium nog niet aangeven wanneer ze start met nieuwbouw.

Nieuwe wijkvisie

De gemeente is ondertussen bezig met een wijkvernieuwingsplan voor de Lariks, in overleg met Actium. De oude wijkvisie dateert van 2013. Met name in de gebieden Lariks West en Oost zijn grote veranderingen op komst, aldus de gemeente. Zo pakt Actium een groot deel van haar woningbezit aan, zoals nu de sloop en nieuwbouw aan de Delft, Aar en Stroom. De gemeente moet straten, pleinen en riolering vervangen.
Verder is de gemeente sinds 2018 bezig met de aardgasvrije proeftuin rond de Beek en omliggende straten, waarvoor Assen 4,6 miljoen euro rijkssubsidie kreeg. Daarbij is het streven is dat ruim vierhonderd huizen in Lariks West op een collectief warmtenet worden aangesloten. Eén van de opties die is onderzocht, is aanvoer van verwarmd water vanuit de Vaart.

Budget overschreden

Voor het actualiseren van de zogeheten wijkvisie voor de Lariks en het opstellen van een wijkvernieuwingsvoorstel had de raad twee jaar geleden 150.000 euro beschikbaar gesteld. Maar het budget is met ruim 50.000 euro overschreden, omdat de klus meer tijd vergde, onder meer door corona, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan.
De planning is nu dat april volgend jaar de nieuwe wijkvisie voor de Lariks klaar is. Die vernieuwde wijkvisie is een van de eerste pilots voor het project wijkaanpakken in Assen. Daarbij wordt integraal gekeken naar wijkvernieuwing. Dat gaat dan om zowel verbetering van huizen en infrastructuur, als sociale vraagstukken die in een wijk spelen.