Menu Sluiten

GGZ Drenthe fietst voor suïcidepreventie

Hulpverleners, nabestaanden en sporttrainers gaan op donderdag 10 september fietsen om aandacht te vragen voor zelfdoding. Dat gebeurt op initiatief van “Break the stigma for families” in samenwerking met onder meer GGZ Drenthe, gemeente Assen en de Stichting Nabestaanden na Zelfdoding.

Op die dag is het Wereld Suïcidepreventiedag, een dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor zelfdoding om het onderwerp bespreekbaar te maken en steun te bieden aan nabestaanden. In Assen gebeurt dat in het Wielercentrum Noord.

Foto (c) Aangeleverde foto

In Drenthe sterven jaarlijks ongeveer 80 mensen door zelfdoding. Elke suïcide treft daarbij ongeveer 135 andere mensen, zoals familieleden, vrienden, buren, collega’s, klasgenoten of sportteamgenoten. Onder jongeren in de leeftijd van 10 tot 20 jaar is suïcide zelfs de grootste doodsoorzaak. Suïcides eisen drie keer zoveel slachtoffers als verkeersongevallen. Toch ervaren veel mensen een groot taboe op zelfdoding. Mensen met gedachten over zelfdoding durven deze veelal niet te delen. En mensen om hen heen durven er niet naar te vragen.

Praten over zelfdoding
Het is belangrijk dit taboe te doorbreken om levens te redden! Gedachten over zelfdoding zijn vaak een reactie op heftige langdurige problemen. Iemand wil dat er een einde komt aan deze zware situatie en ziet geen andere uitweg. Daarom is het belangrijk zelfdodinggedachten bespreekbaar te maken zodat mensen de weg naar hulp kunnen vinden.

Op 10 september komen in Assen buurtsportcoaches, wielersporttrainers, nabestaanden en hulpverleners samen om met elkaar te praten over hoe je zelfdodinggedachten kunt herkennen, bespreekbaar kunt maken en over herstellen van psychische problemen door sport en beweging. Er wordt ook gefietst! Dat doen zij samen met directeur Erik Mulder van GGZ Drenthe en burgemeester Marco Out van de gemeente Assen.

Wereldwijde fietsevenementen
Op 10 september 2020 stappen wereldwijd mensen op de fiets om aandacht te vragen voor suïcidepreventie in het kader van ‘Cycle around the globe’.

GGZ Drenthe
Postbus 30007
9400 RA ASSEN
Dennenweg 9
9404 LA Assen
Telefoon 06 464 06 464
E-mail: communicatie@ggzdrenthe.nl
www.ggzdrenthe.nl
KvK-nr: 41186586

Meefietsen voor suïcidepreventie
Iedereen kan meefietsen om aandacht te vragen voor suïcidepreventie. Gewoon in je eigen buurt. Dat kan door je in de app Strava aan te melden voor het evenement van Break the stigma for families. Deel je prestatie via sociale media met #WSPD en #wereldsuicidepreventiedag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.