Menu Sluiten

Geschiedenisdocent Johan Zielstra uit Assen werkt aan documentaire over Drentse jongens in het leger van Napoleon

Geschiedenisdocent Johan Zielstra uit Assen werkt aan een documentaire over Drentse jongens in het leger van Napoleon. Hij werkt daarvoor samen met jeugdtheatergroep Garage TDI, het Drents Archief, het Nederland-Rusland Centrum in Groningen en Chronoscoop Film.

© RTV Drenthe

Het onderwerp voor de film lag al een tijdje op de planken. Al voor de coronacrisis kwam de geschiedenisdocent met het idee om een verhaal te maken over de Drentse jongens in het leger van Napoleon. Hij stuitte op een boek uit de jaren ’60 genaamd Een Drentse loteling naar Moskou, waarin het verhaal van Albert Veld centraal staat. De Drent werd opgeroepen om in het leger van Napoleon te vechten tijdens zijn veldtocht naar Rusland. 

“Dat verhaal was zo indringend en ik denk dat het zich uitstekend leent voor een documentaire”, meent hij. “Napoleon raakte in oorlog met de tsaar van Rusland en besloot dat hij met een groot leger die kant op moest. Uit de bezette gebieden werden soldaten gerekruteerd, waarvan best veel uit Drenthe. Velen hebben de lange tocht naar huis niet overleefd”, vertelt de historicus. 

‘Heel spannend’

Het verhaal is gebaseerd op historische feiten, maar is iets geromantiseerd om het leesbaar te maken. Ook zit er in het boek veel Drentse historie. Zo komt hoofdpersoon Albert Veld uit een familie van turfstekers. “Ik las het verhaal zelfs voor aan mijn dochters, en zij vonden het heel spannend”, lacht Zielstra. 

Het is niet het eerste project van de historicus, zo vertelt hij in de uitzending van Asserlei: “We hebben al meerdere producties gemaakt over de geschiedenis van Nederland. Die hadden vaak een link met Rusland.” Zo maakte hij in 2018 een film over Berend Botje. Wat niet veel mensen weten, is dat hij uiteindelijk ook in Rusland terechtkomt. “Dat deden we samen met het Drents archief en Rusland Centrum Groningen. Nu dachten we, laten we weer zo’n mooi onderwerp optuigen”, vertelt hij. 

Filmen bij Waterloo

Voor de film werkt hij samen met drie acteurs en een regisseur van jeugdtheatergroep Garage TDI. Over twee weken reist de groep samen af naar België voor opnames, vlakbij de plaats Waterloo. Daar wacht een grote groep acteurs die in uniformen van die tijd mogen marcheren als soldaten. Ook in Drenthe en andere delen van Noord-Nederland zal er gefilmd worden. Aanvankelijk was het plan om de gehele tocht naar Rusland te filmen, ook in Moskou. Maar vanwege de oorlog is het niet mogelijk om die kant op te gaan. 

Zielstra hoopt in het najaar klaar te zijn met de opnames. In 2024 of 2025 moet de film uiteindelijk te zien zijn. 

De historicus is geschiedenisdocent op het Dr. Nassaucollege in Assen. Of al zijn leerlingen geïnteresseerd zijn in dit onderwerp, weet hij niet. Maar een ding is zeker: de scholieren krijgen stukken uit de film te zien.