Geschiedenis van Assen in graven, foto’s, film en tijdschriften

Open dag Noorderbegraafplaats en Asser Historische Vereniging

ASSEN – De Stichting Noorderbegraafplaats Assen en de Asser Historische Vereniging openen gezamenlijk de deuren op zaterdag 25 mei in het ‘Weekend van de Begraafplaats’. Op de bijzondere begraafplaats worden rondleidingen gegeven en in het kantoor van de Asser Historische Vereniging, naast de Noorderbegraafplaats, is van alles te vinden over de geschiedenis van de stad.

Foto © Aangeleverde foto

Het thema van het weekend is ‘Een plek vol verhalen’. Dit gaat zeker op voor de Noorderbegraafplaats. Wat te denken van Aaltje Tent, die tijdens een dienstje in Den Haag valselijk beschuldigd werd van diefstal en na ontslag terugkeerde naar Assen, waar zij zich van ellende verdronk in de Vaart? Van Kapitein Gerritsen, die in 1907 met zijn schip S.S. Scheldestroom schipbreuk leed aan de Engelse kust bij Folkstone en samen met elf bemanningsleden verdronk nadat hun sloep op de rotsen liep? Van prof. dr. ds. Hajo Uden Meyboom, die als geboren Assenaar het gymnasium hier doorliep, na een studie in Groningen het domineesambt uitoefende en daarbij behalve in allerlei theologische organisaties ook in sociaal opzicht in Nederland werkzaam was? Dit zijn maar drie van de mensen die onze begraafplaats ‘bevolken’.

Dit zijn maar enkele van de verhalen die de gidsen op 25 mei graag aan u willen vertellen, doorspekt met verhalen over de restauraties die de vrijwillig(st)ers in de afgelopen jaren hebben verricht. Loop de begraafplaats eens op, sta stil bij enkele graven en zie in het kort de geschiedenis van onze stad. Een begraafplaats is bij uitstek een plek om daarover verhalen te vinden. Bij beroemdheden is dat evident, maar ook graven van minder bekende personen maken deel uit van de historie en komen dit weekend aan bod.

In het Asser Historisch Tijdschrift is al een keur van artikelen over de Noorderbegraafplaats en de illustere ‘bewoners’ verschenen. Daarnaast weten de vrijwillig(st)ers van de Asser Historische Vereniging nog veel meer te vertellen over de geschiedenis van de stad. In het kantoor van de vereniging is op 25 mei een expositie over de geschiedenis van ’t Wapen (van Drenthe) te vinden, informatie over de speelfilm ‘Maria in Campis’, bijzondere archiefstukken en boeken, alle Asser Historische Tijdschriften, boeken over de geschiedenis van Assen en nog veel meer.

De vrijwillig(st)ers van de Noorderbegraafplaats en de Asser Historische Vereniging heten iedereen op zaterdag 25 mei van harte welkom tussen 11.00 uur en 16.00 uur.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.