Menu Sluiten

Generaties verbinden in Assen-Oost

Assen- Locatie Penta Zorg & Welzijn van het Dr. Nassau College en huis van de buurt De Schulp starten een intergenerationeel project.

Zorgzame en toegankelijke buurten zijn nu en in de toekomst nodig. Ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Het aantal ouderen neemt de komende jaren alleen maar toe en het merendeel van hen blijft in de eigen wijk wonen. Terugkijkend op 2020 en vooruitblikkend naar 2021 is het geen vanzelfsprekendheid dat generaties elkaar zonder hulp ontmoeten in een wijk.

Foto © Pixabay

Huis van de buurt De Schulp heeft een belangrijke maatschappelijke functie in Assen-Oost. Het wijkcentrum en het vmbo Zorg en Welzijn gaan de krachten bundelen. Het doel van het project is dat samenwerkende generaties nieuwe vormen van verbondenheid ervaren en dat ze beseffen dat ze elkaar nodig hebben en iets voor elkaar kunnen betekenen.

Concreet betekent dit dat we gezamenlijk gaan proberen jongeren en ouderen dichter bij elkaar te brengen en op deze manier begrip en waardering tussen de generaties te bevorderen. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat zowel ouderen als jongeren het gevoel hebben dat er een grote onderlinge afstand van elkaar is. Ook blijkt dat contacten met jongere mensen kunnen bijdragen aan de levenslust van ouderen. De samenwerking moet uiteindelijk leiden tot het aanbieden van activiteiten door de vmbo-leerlingen aan ouderen uit de wijk in huis van de buurt De Schulp.

Voor leerlingen van het vmbo biedt de samenwerking een leerzame ervaring. De leerlingen komen niet alleen in contact met een ‘andere wereld’, ook ontdekken ze dat ze in deze een positieve en betekenisvolle rol kunnen vervullen.

De eerste aanzet van het project bestaat uit het coronaproof mondeling enquêteren door de leerlingen waar de wijkbewoners behoefte aan hebben.

Na inventarisatie van behoeften en wensen kan gestart worden met het organiseren van activiteiten. Deze zullen dan vervolgens met of zonder assistentie van leerlingen plaatsvinden in huis van de buurt De Schulp.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.