Gemeenteraad wil dat gaswinning in kleine Drentse velden stopt

Onder aanvoering van GroenLinks heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin het college wordt opgeroepen de minister van economische zaken “de gaswinning in de kleine velden in Drenthe te stoppen.” De fracties van CDA, 50plus en lijst Deen stemden tegen de motie.

Herhaling     Deze motie is een herhaling van de motie die in januari 2017 is ingediend en raadsbreed werd aangenomen. In die motie werd samen met de noordelijke Drentse gemeenten bezwaar gemaakt tegen het winningsplan Westerveld, bestaande uit 11 gasvelden waaronder die in de gemeente Assen.

De minister aanzet     De Raad van State heeft op 23 december 2020 vastgesteld dat voor de winning de juiste motivering ontbreekt. De minister heeft 18 weken de tijd om “de motiveringsgebreken van het besluit kan herstellen, of een ander besluit te nemen.”

Stop de minister     “De productie van die gasvelden loopt ten einde” en “de opbrengst is verwaarloosbaar.” En de motie wijst erop dat “de onrust onder de bevolking en bestuurders groeit omdat er geen perspectief is op redelijke schadeafwikkeling. ”De motie roept het college op om “deze Motie over te brengen aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat, met het verzoek af te zien van de door de Raad van State geboden reparatiemogelijkheid en de gaswinning in de kleine velden in Drenthe te stoppen.”

Stemming     Over deze motie was niet veel discussie. De fractie 50plus stemde tegen omdat de 18 die de minister nog heeft om tot inkeer te komen nog niet verstreken zijn. Waarom de CDA-fractie en Lijst Deen tegenstemden is onduidelijk. Zij gaven in ieder geval geen verklaring voor hun tegenstem. Dat blijft dus gissen voor hun achterban.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.