Menu Sluiten

Gemeenteraad verdeeld over detailhandelsstructuur in Assen

Bij de bespreking van de Visie op de Detailhandelsstructuur in de consulterende vergadering werd duidelijk dat de raad verdeeld is over dit onderwerp. “Deze visie is niet onze visie,” betoogden Stadspartij PLOP en Assen Centraal. De ander fracties hadden slechts kritische kanttekeningen.

Henk Santing (PLOP) en Albert Smit (AC) betoogden dat de ondernemers aan banden worden gelegd en “beperkt worden in hun ondernemersvrijheid. Het college probeer teveel sturen.”  Santing betoogde dat het teveel aan supermarkten betrekkelijk is. Supermarktondernemers denken, in de huidige markt, hun winkel rendabel te kunnen exploiteren. “Hoe zo, overschot?” Ceresstraat en Ceresplein worden niet genoemd, terwijl er toch ondernemers hun brood verdienen. De winkeliers vragen zich af of zij nog wel bestaansrecht hebben.

Gezellige stad     Albert Smit betoogt dat deze visie het ondernemen te veel aan banden legt. “Laat alles  vrij en laat de markt haar werk doen,” is zijn advies. Er moet worden ingezet op kleine winkels en wonen boven winkels. Dat zorgt voor gezelligheid, “Assen moet weer een gezellige stad worden.”

Vergunningen blijven geldig     Wethouder Mirjam Pauwels zei dat alles vrij laten en de markt zijn werk te laten doen uiteindelijk tot verschraling en kaalslag zou leiden. De visie heeft als doel, dat Assen zijn regionale functie en uitstraling als hoofdstad behoudt. “De detailhandel krimpt door de online-aankopen,” betoogt Pauwels. “En concentratie kan de detailhandel versterken.” In de praktijk blijkt dat supermarkten publiek trekt dat ook de andere winkels in het winkelcentrum bezoekt. Het sturen van supermarkten is dus voor de toekomst noodzakelijk. Dat er nu winkels ten dode zijn opgeschreven zoals PLOP betoogt is niet juist. Alle bestaande vergunningen en afspraken blijven geldig en worden niet aangetast. Alleen als winkels, buiten de hoofdstroom,  weggaan zal in overleg met betrokkenen bekeken worden wat de beste oplossing is. “Transformaties en aanpassingen zullen dan plaats vinden op basis van deze detailhandelsstructuurvisie en de al eerder aangenomen Binnenstadvisie en de Omgevingsvisie. Later dit jaar worden die visies aangevuld met de Horecavisie.

Cor Staal (ChrU) stelde vast dat er sprake was geweest van een klankbordgroep. Maar dat is volgens hem wat anders dan een participatieproces. Bovendien zijn er geen verslagen van de gesprekken met de klankbordgroep. Jannie Drenthe (SP) zegt dat in de participatievisie de verslaglegging juist benadrukt wordt. Wethouder Pauwels, zegt dat de ze de gesprekken met de klankbordgroep als participatie heeft ervaren. In een volgend proces zal verslaglegging plaatsvinden.

Dark-stores     Cindy Vorselman (PvdA) zegt dat de visie niet ingaat op de laatste ontwikkelingen. De zogenaamde “dark-stores” worden niet genoemd. “Zijn dat winkels of distributie centra?” Wethouder Pauwels zegt dat de huidige regelgeving met betrekking tot deze zogenaamde detailhandel, te weren is uit de winkelcentra. Michiel Hasslacher (VVD) is tevreden over de visie. Hij stelt vast dat supermarkten belangrijk zijn voor de wijkwinkelcentra. En hij vraagt aandacht voor de uitbreidingsmogelijkheden voor de volumineuze detailhandel. Sjoerd Bakker (GrL) stemt in met de visie. Hij roept het college op ondernemers, financieel te steunen bij het realiseren van de visie. Dennis Klingenberg (D66) pleit voor het oog houden voor “diversiteit” in de winkelgebieden. Jannie Drenthe (SP) vraagt zich af of er niet meer coördinatie moet komen om die diversiteit te bevorderen.

Donderdagmoet de raad besluiten over de Visie op de detailhandelsstructuur. Maar de consulterende vergadering heeft duidelijk gemaakt, dat er nog stevig gediscussieerd zal worden voor het besluit valt.