Gemeenteraad stelt geld beschikbaar voor de aanpak van de binnenstad

Het college vraagt de raad een uitvoeringskrediet van € 500.000 om de openbare ruimte in de binnenstad aan te pakken. Het gaat om openbare verlichting, vergroening, spelen en wayfinding. Naast de gemeente Assen komt er ook een bijdrage uit het Binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.

Bert Homan (VVD) vroeg aandacht voor de bestrating. Hij stelde voor dat het college samen met de ondernemers in de Oudestraat een pilot zouden opzetten om in onderling over leg te komen tot een nieuwe bestrating. Deze aanpak zou daarna uitgerold kunnen worden over de gehele binnenstad. Wethouder Roald Leemrijse zei dat er nog voor de zomer een nota Openbare Ruimte aan de raad wordt aangeboden. Het gaat om een totale aanpak, waar een stevig prijskaartje aanhangt. Een pilot kan daarbij helpen, maar om de resultaten van die pilot op zo’n korte termijn mee te nemen in de nota daar wilde de wethouder nog even over nadenken.

Alinda Bornkamp (D66) riep het college op vooral de fiets centraal te stellen. Kees Boonzaaijer (PLOP) was echter van mening dat in de binnen stad de voetganger centraal zou moeten staan. De wethouder zei dat het centraal stellen van de fiets in het bestuursakkoord was vastgelegd. Sjoerd Bakker (GrL) vond de kaders voor de groenvoorziening wat vaag. Wie is uiteindelijk waar verantwoordelijk voor wilde hij weten. Ook wilde hij meer aandacht voor mindervaliden. Die aandacht is er altijd zei wethouder Leemrijse. Bij alles wat in de binnenstad gebeurt, staat de toegankelijkheid voor mindervaliden centraal. De lichtere kaders voor groenvoorzieningen gelden volgens de wethouder voor zaken als plantenbakken en dergelijke.

Luc Rengers (PvdA) verbaasde zich over het inzetten van een bureau buiten de gemeente omdat in het verleden inde raad was afgesproken om gebruik te maken van deskundigheid van eigen ambtenaren. “Dit kost extra geld en komt niet ten goede aan de binnenstad.” En hij vroeg zich af waarom het woord “wayfinding” in het voorstel stond. “Het Nederlandse woord bewegwijzering zou op zijn meer op plaats zijn geweest.” Wethouder Leemrijse zei dat hij in eerste instantie ook zo gereageerd had. Maar het begrip “wayfinding” omvat meer dan bewegwijzering. Het heeft vooral te maken met een eenduidige presentatie van de stad en alle belangrijke punten. Presentie zowel op kaarten en borden als digitaal. “Bewegwijzering doet te kort aan dit concept.” In principe doen we zaken met onze eigen mensen, maar soms heb je de deskundigheid van buiten het gemeentehuis nodig, betoogde wethouder Leemrijse.

In de volgende raadsvergadering besluit de raad over dit voorstel.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.