Menu Sluiten

Gemeenten ondersteunen de culturele sector in Drenthe

Eind 2020 ontving iedere Nederlandse gemeente een brief van het Rijk over de verdeling van het tweede corona-steunpakket voor de culturele sector. In de Decembercirculaire 2020 van het Ministerie van Binnenlandse Zaken staat welk bedrag de gemeenten voor de lokale culturele infrastructuur ontvangen. In Drenthe varieert dat van 79.000 euro in Tynaarlo tot 1,1 miljoen in Assen. In totaal gaat het om 3.221.677 euro.

“Het ligt voor de hand dat het geld naar podia, theaters en musea gaat, maar ook bij amateurkunstverenigingen en zzp’ers die muziek- of danslessen geven, staat het water tot aan de lippen”, zegt Marieke Vegt, directeur van Stichting Kunst & Cultuur. Zij pleit dan ook voor geldelijke steun aan deze groepen.

Marieke Vegt Foto © K&C

Marieke Vegt vraagt gemeenten de lokale culturele infrastructuur overeind te houden door verenigingen en zzp’ers een kleine vergoeding te geven voor bijvoorbeeld investeringen in les- en repetitieruimtes of projecten. “Cultureel ondernemers werkzaam in het onderwijs zijn financieel geraakt, omdat veel cultuuronderwijs de afgelopen periode niet kon worden uitgevoerd. Nu gemeenten zelf mogen bepalen hoe het geld uit het tweede steunpakket besteed wordt, kunnen zij ervoor zorgen dat kunstbeoefening en cultuureducatie ook in de toekomst in de dorpen, wijken en op scholen mogelijk blijft”, zegt de K&C-directeur. “We kennen de financiële uitdagingen van gemeenten op dit moment. Toch wil ik benadrukken dat mensen behoefte hebben aan verbinding. Juist de kunsten kunnen mensen activeren, bieden gemeenschapszin en hoop op een betere toekomst”.

Marieke Vegt doet gemeenten een aantal suggesties om middelen vrij te maken voor de lokale amateursector, voor het cultuuronderwijs en voor cultuurparticipatie.
Zo pleit zij voor een tegemoetkoming in de huurlasten van repetitieruimtes van amateurkunstverenigingen en een overbruggingsregeling en scholingsbudget voor zzp’ers. Ook extra ondersteuning van bijstandsgezinnen om deel te nemen aan cultuuractiviteiten staat op het lijstje en K&C pleit al jaren voor het verbinden van cultuur aan beleidsterreinen als sport, economie en welzijn. “En natuurlijk kunnen gemeenten opdrachten uitschrijven voor bijvoorbeeld het realiseren van een kunstwerk door lokale kunstenaars of een cabaretvoorstelling als herinnering aan de pandemie, zodat we ons weer kunnen verheugen op iets moois na corona”, aldus de directeur.

Onderzoek kunstprofessionals
K&C heeft het initiatief genomen om samen met het LKCA, de Boekmanstichting en het Huis van de Kunsten Limburg een onderzoek te laten uitvoeren naar de impact van de crisis op de beroepspraktijk van culturele zzp’ers die met amateurs werken, onder begeleiders van community art projecten en zzp’ers die cultuuronderwijs geven op scholen. De Rijksuniversiteit Groningen voert het onderzoek in Drenthe uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.