Menu Sluiten

Gemeentelijke Kredietbank (GKB) wordt opgeheven

Het Dagelijks Bestuur (DB) van de GKB heeft besloten de werkzaamheden van de bank af te bouwen. De schuldhulpverlening zal op een andere manier uitgevoerd worden. De GKB is een zogenaamde Gemeenschappelijke Regeling van Assen, Hoogeveen en Meppel. Pas na instemming van de betreffende gemeenteraden wordt het besluit definitief

Wethouder Jan Broekema van de gemeente Assen, voorzitter van het DB zegt hierover, “Ons doel is dat onze inwoners die het nodig hebben ook in de toekomst goede tweedelijns schuldhulpverlening kunnen blijven krijgen. En vanzelfsprekend hebben we in de keuze voor dit toekomstscenario ook alle aandacht voor de werkgelegenheid en perspectief voor de medewerkers.” Het aftredende bestuur streeft ernaar om via een aanbesteding een partij te vinden die de taken per 1 januari 2024 kan overnemen.

Financiële risico’s     Het opheffen van de GKB is de optelsom van ontwikkelingen in de schuldhulpverlening. De drie deelnemende gemeente lopen grote financiële risico’s omdat door de veranderde omstandigheden en wetgeving er steeds minder taken voor derden worden gedaan. De wegvallende opdrachten buiten de drie oorspronkelijke gemeenten zorgen ervoor dat het grootste deel van de omzet van de GKB in de loop van de jaren is weggevallen. Met als gevolg grote financiële risico’s voor de Assen, Hoogeveen en Meppel.

Zorgvuldig afbouwen     Wanneer het voorgenomen besluit na het advies van de OR en de zienswijze van de gemeenteraden definitief worden, dan volgt een periode van ca. twee jaar. In die periode wordt op zorgvuldige wijze vormgegeven aan het afbouwen van de GKB en het voorbereiden en realiseren van de aanbesteding. Daarbij zal de aandacht gericht zijn op het continueren van de dienstverlening de komende twee jaar. En het afbouwen in nauw overleg met de directie, OR en vakbonden. Er wordt een overgangsplan en beëindigingsplan opgesteld, op basis waarvan de drie gemeenteraden uiteindelijk beslissen of de Gemeenschappelijke Regeling op een zorgvuldige manier beëindigd kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.