Menu Sluiten

Gemeente Assen helpt inwoners om de financiën weer zelf op te pakken

De gemeente Assen start dit jaar een nieuw initiatief om de uitstroom uit beschermingsbewind te verbeteren. Daarbij wordt de Plinkr Hub ingezet, dat deelnemers helpt bij de ontwikkeling van de vaardigheden die nodig zijn om hun geldzaken weer op te pakken. Het doel van het initiatief is om Assenaren erop voor te bereiden dat zij zelf de regie op hun financiën weer in handen krijgen

Het aantal onderbewindgestelden in Nederland groeit snel. ln 2009 stonden nog 97.000 mensen onder beschermingsbewind. ln 2018 was dat aantal opgelopen tot 242.033. In de gemeente Assen krijgen ongeveer 500 inwoners bijzondere bijstand voor bewindvoering.

Zelf regie voeren     Bewindvoerders richten zich vaak op het stabiliseren van de financiële situatie van cliënten en beschermen hen daarna voor financiële problemen. Sommige cliënten kunnen na een periode van bewindvoering ook weer uitstromen. De gemeente Assen werkt actief met bewindvoerders samen om deze inwoners de juiste ondersteuning te geven. Wethouder Jan Broekema: “We willen graag dat mensen na een periode van financiële hulp leren om zelf de financiën weer op te pakken. Het is belangrijk dat we hen beter ondersteunen, zodat ze daar waar mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen oppakken. Bewindvoerders krijgen wettelijk maar weinig tijd om cliënten hier goed op voor te bereiden. Bovendien is er geen standaard werkwijze. Om bewindvoerders in Assen te ondersteunen gaan we hiervoor de Hub inzetten.”

Online traject     De Hub is een digitale oplossing van de Eindhovense startup Plinkr. In de Hub volgen deelnemers een online traject van zes maanden, waarin ze werken aan verschillende competenties van financiële redzaamheid. Dat gebeurt onder begeleiding van een lokale coach en met ondersteuning van de bewindvoerder. De eerste vijftien trajecten zullen door een selecte groep bewindvoerders worden ingezet. Indien succesvol zal het traject beschikbaar worden voor alle bewindvoerders die cliënten uit Assen begeleiden.

Inzet voor de zorgvrager     Kompas Zuidlaren is één van de bewindvoeringskantoren die bij het initiatief betrokken is. Marcel Kooi, oprichter van Kompas Zuidlaren, is blij met de inzet van de Hub: “Plinkr onderscheidt zich net als Kompas Zuidlaren als een maatschappelijke ondernemer die zich inzet voor de zorgvragers. We hebben er dan ook vertrouwen in dat we met elkaar een grote bijdrage kunnen leveren in de ontwikkeling van zelfredzaamheid van de inwoners van de gemeente Assen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.