Gemeente Assen heeft de juridische processen op orde

Zijn de juridische processen in Assen op orde was een vraag van de gemeenteraad naar aanleiding van enkele juridische zeperds een paar jaar geleden. Dus besloot de Rekenkamer Commissie (RKC) onderzoek te doen. Conclusie, Assen doet het juridisch niet slechter dan gelijksoortige gemeenten.

De RKC concludeert dat het aantal juridische procedures en de uitkomsten daarvan in Assen niet afwijkt van de resultaten in gemeenten van gelijke omgang. De juridische procedures zijn in Assen echter nog onvoldoende verankerd binnen de gemeentelijke procedures. Niet alle processen zijn ingebed in een vorm van juridisch kwaliteitsbeheer. Het sturen op juridische kwaliteit gebeurt vooral door specialisten, maar zal meer de verantwoordelijkheid van managers moeten worden. Het juridische proces zal integraal in de processen van de bedrijfsketen gestalte moeten krijgen. Aanbevolen wordt een controle systeem te ontwikkelen op bezwaar en beroep om uit deze informatie en ervaring lering te trekken. De aanbevelingen werden door de gemeenteraad onderschreven.
Jan Broekema (SP) waarschuwde het college echter oog te houden voor de balans. “Niet alles juridisch dichttimmeren, maar lever maatwerk.”
Wethouder Maurice Hoogeveen zei deze waarschuwing van de SP ter harte te nemen. Ook het college had na de eerste lezing van het rapport geconcludeerd dat het zoeken van de balans tussen juridische kwaliteit en maatwerk naar Assenaren de opdracht zou zijn. “We moeten voorkomen dat controle doorslaat.”
Het college gaat de aanbevelingen uitwerken en komt voor 1 oktober met voorstellen naar de raad.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.