Menu Sluiten

Gemeente Assen gaat straatintimidatie tegen

De gemeente Assen moet meer gaan doen om straatintimidatie tegen te gaan in de stad. Dat willen de VVD en SP, blijkt uit een samen ingediende motie. Ze vinden de intimidatie een ‘onacceptabel fenomeen’. Ze willen onder meer dat er meer bewustwording moet komen over intimiderend gedrag. 

De VVD en SP dienen samen een motie in tegen straatintimidatie.

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Volgens beide partijen zijn twee op de drie jonge vrouwen in 2020 en 2021 weleens lastiggevallen op straat. “Het is niet normaal om nageroepen te worden. En het is al helemaal niet normaal om hoer, slet of kech genoemd te worden als je dan niet antwoordt. Wat betreft het respect voor vrouwen hebben we nog veel te leren, ook in Assen. We zien graag dat dit thema meer aandacht krijgt. We hebben daarin als raad een voorbeeldfunctie”, zei fractievoorzitter Hasslacher van de VVD vanmiddag tijdens de begrotingsvergadering.

‘Sleutels tussen je vingers’

Ook fractielid Sandra Alberts van de VVD voelt zich weleens onveilig op straat. “Ikzelf, en ik denk dat de meeste jonge vrouwen dit wel herkennen, heb nog altijd een ritueel als ik ‘s avonds alleen naar huis fiets: je locatie aanzetten, doen alsof je belt, sleutels tussen je vingers en een alarmknop bij de hand. Dat is niet normaal, maar helaas wel de realiteit. Daarom moet er iets veranderen.”

“Iedereen moet de hele dag veilig over straat kunnen”, vinden de fracties. “Maar straatintimidatie wordt vaak nog gebagatelliseerd, omdat het moeilijk te bewijzen valt. Slachtoffers worden daarom niet altijd serieus genomen.”

Integrale Veiligheidsplan 2023

Volgens beide partijen moet de raad vroegtijdig betrokken worden bij het opstellen van het nieuwe meerjarige Integrale Veiligheidsplan 2023. Daarbij willen ze ook vrouwen uit Assen en hun ervaring met dit thema betrekken.

Voor het eind van het jaar moet volgens de partijen duidelijk zijn wanneer er een programma van grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie opgeleverd kan worden. Donderdagavond stemt de Asser raad over de motie.

Burgemeester Marco Out stelde dat het wat betreft grensoverschrijdend gedrag niet onveiliger is geworden in Assen, “maar onprettig is het wel.” Hij zei dat de partijen op hun wenken bediend worden. Want er wordt komend jaar 50.000 euro uitgetrokken voor aanpak van intimiderend gedrag. “Er is dus al geld voor, en we zullen de nodige partijen erbij betrekken hoe we dat precies inzetten”, zegde Out toe.