Menu Sluiten

Gemeente Assen gaat niet in op eis kunstenaars en laat Mannes staan

Stationshond Mannes staat nog steeds op zijn vertrouwde plekje. De gemeente Assen gaat niet in op de eis van de advocaat van Q.S. Serafijn om Mannes af te dekken of weg te halen. De advocaat van de kunstenaar gaf Assen tot vandaag de tijd het beeld weg te halen of daarvoor een plan te maken.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Door: Romy Posthumus

Kunstenaar Serafijn is niet tevreden over hoe de kunsthond er na een maandenlange opknapbeurt uitziet. De hond glimt en de houtstructuren zijn minder zichtbaar. Serafijn vreest imagoschade en wil dat de gemeente Mannes terugbrengt in originele staat of het kunstwerk zelfs opnieuw laat maken. Maar de gemeente Assen gaat daar niet in mee.

Van verval naar opknapbeurt

Of Serafijn de gemeente Assen nu voor de rechter daagt, is nog niet bekend. Eerder dreigde hij dat wel te doen als het beeld niet hersteld zou worden, maar volgens zijn advocaat Marcel de Zwaan moet daarover nog overlegd worden.

Mannes staat sinds 2018 op het plein voor het nieuwe stationsgebouw in Assen, maar raakte al na twee jaar in verval. Het hout werd aangetast door kalk en de speciale beschermlaag liet los. De gemeente Assen zag als enige mogelijkheid om de hond te laten herstellen. Uitstel zou volgende de gemeente leiden tot nog meer schade. Ook de wijze van herstel is de enige mogelijkheid om Mannes bestand te krijgen tegen het weer, aldus de gemeente.

Volgens De Zwaan had de gemeente het beeld alleen nooit op deze manier mogen laten herstellen. “Op het moment dat je een kunstwerk krijgt en het moet hersteld worden, dan mag je er niet zomaar ineens iets anders van maken”, vertelde hij eerder tegenover RTV Drenthe.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.