Menu Sluiten

Gemeente Assen gaat beschadigde graven Zuiderbegraafplaats herstellen

De gemeente Assen gaat de 39 beschadigde graven op de Zuiderbegraafplaats in Assen herstellen. Vandaag begint de steenhouder met het opruimen van de brokstukken en kijkt hij naar het materiaal dat hij kan hergebruiken.

Door de storm viel de boom in april van dit jaar om

Foto © Omroep Assen/Esmée Söllner

In april van dit jaar werden de graven vernield door een eik die erop viel. Die eik blijkt te zijn aangetast door een schimmel, korsthoutskoolzwam. Door de zwam is het wortelstelsel ernstig aangetast en daardoor is de eik omgevallen. Omdat de zwam onder de grond zat, kwam de ziekte niet naar boven tijdens de tweejaarlijkse inspectie.

Steenhouder gevonden

Er is ondertussen een steenhouder gevonden die het herstel op zich wil nemen, vertelt Allart Bouw van de gemeente Assen. “Hij gaat eerst alles opruimen en het materiaal dat hij weer kan gebruiken wordt hergebruikt, zodat alles in oude staat teruggebracht kan worden. Op een oude begraafplaats hoort niet alles netjes te zijn. Er mag best wat scheef staan. De bedoeling is dat de graven er weer net zo uit zien als voor de storm.”

Wanneer alles weer hersteld is, dat weet Bouw niet. “Alle het materiaal is besteld, maar er zijn levertijden. Ik denk dat de steenhouder zeker dit jaar nog wel bezig is met herstellen. Er is wel een tijdsplanning gemaakt, maar je kan er niks van zeggen. Er zit per graf verschil in.”

1925-1941

Juridisch is de gemeente Assen niet verplicht om de graven te herstellen. Die plicht ligt eigenlijk bij de nabestaanden, vertelt wethouder Bert Jan ten Oever. “De graven die beschadigd zijn, komen uit 1925 tot en met 1941. Het is lastig om nabestaanden hiervan te achter halen. De gemeente vindt het belangrijk dat de Zuiderbegraafplaats intact blijft en je moet een begraafsplaats met respect behandelen. Daarom hebben we besloten om het onderhoud op ons te nemen.”

Een aantal van de nabestaanden heeft zich ondertussen wel gemeld bij de gemeente Assen. Daarmee is de gemeente in gesprek.

Tijdens de storm in april raakten 39 graven beschadigd op de Zuiderbegraafplaats

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.