Geestelijke zorginstellingen bundelen krachten in nieuw samenwerkingsverband GGZ Noord

De ggz-organisaties in Noord-Nederland promoten in hun nieuwe samenwerkingsverband GGZ  Noord de geestelijke gezondheidszorg. Met de campagne ‘Mij’n zorg’ en het nieuwe platform  ggznoord.nl maakt GGZ Noord meer zorgprofessionals enthousiast voor een carrière in dit vakgebied.

Foto © Pixabay

Er werken ten opzichte van 2016 maar liefst 1.100 mensen (= ongeveer 10%) minder in de ggz in  Noord-Nederland. Dat terwijl de zorgbranche als geheel is gegroeid en de geestelijke  gezondheidszorg zeer divers is. Die diversiteit komt naar voren in de samenstelling van GGZ Noord,  waarin de vijf grote ggz-organisaties in Noord-Nederland hun krachten bundelen: Lentis, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), GGZ Drenthe, GGZ Friesland en forensisch psychiatrische zorgketen Forint – Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag. Deze organisaties hebben, ondersteund door werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord, gezamenlijk GGZ Noord opgezet. Samen geven ze een gezicht aan de ggz. De verschillende organisaties delen hun expertise en trekken samen op in plaats van elkaar te beconcurreren. Zo brengen ze hun werk onder de aandacht bij specialisten in opleiding, hbo-verpleegkundigen en bij een breder publiek. Vacatures en werving pakken ze samen op.  

‘Werken in de geestelijke gezondheidszorg betekent heftige momenten delen, een band opbouwen,  de stemming haarfijn aanvoelen en onvoorspelbare werkdagen. De campagne ‘Mij’n zorg’ is gericht  op studenten, zorgprofessionals en mensen die een carrièreswitch overwegen’, vertellen de  initiatiefnemers. ‘Daarbij komt de ggz in de gehele breedte aan bod, van maatschappelijk werk tot  reclassering. We hebben gekozen voor onze slogan omdat je het op twee manieren kunt lezen: ‘mij  een zorg’ of ‘mijn zorg’. Het is een uitdagende stelling die mensen die het verschil willen maken,  direct aanspreekt.’  

Uit interviews met verpleegkundestudenten blijkt dat de ggz een ondergeschoven kindje is bij veel  opleidingen. ‘Er is in de eerste studiejaren weinig aandacht voor en onbekend maakt onbemind.  Daardoor lopen we veel toekomstige professionals mis’, leggen de initiatiefnemers uit. Dit kan leiden  tot nog grotere arbeidstekorten die ervoor zorgen dat de kwetsbare groepen die afhankelijk zijn van  de ggz, niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Waarmee zij, maar ook hun omgeving, gevaar  kunnen lopen. Vandaar dat de groep studenten, hard nodig voor toekomstige aanwas, extra  aandacht krijgt in de campagne.  

Het aanbod van tientallen vacatures wordt op het platform ggznoord.nl verzameld en gepresenteerd. Ook verzamelen de vijf organisaties hier hun verhalen over de geestelijke gezondheidszorg. 

Geïnteresseerden vinden meer informatie op de website van GGZ Noord: www.ggznoord.nl.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.