Menu Sluiten

Gedeputeerde Staten van Drenthe willen geld geven voor versterking binnenstad Assen

Als het aan de Gedeputeerde Staten van Drenthe ligt, krijgt de gemeente Assen 4,55 miljoen euro om de binnenstad te versterken. Assen wil dit geld investeren in Assen Centraal.

Foto © Omroep Assen / Romy Posthumus

Dit plan omvat ook de ontwikkeling van woningen en het transformeren van winkels en bedrijfspanden in de binnenstad, de Stadsboulevard en het Havenkwartier. Ook moet de subsidie (fiets)verbindingen in de stad verbeteren en dat geldt ook voor het culturele aanbod van Assen.

De portemonnee wordt niet alleen getrokken voor Assen. De gemeente Emmen vraagt ook 4,55 miljoen euro en de gemeente Meppel vraagt 2,65 miljoen euro. De gemeente Hoogeveen heeft in september 2021 al een bedrag van 2,65 miljoen euro van de provincie gekregen om het centrum sterker te maken.

Regiostedenfonds

De subsidies komen uit het Regiostedenfonds. Dit fonds is bedoeld om binnensteden compacter en groener te maken, om wonen en fietsen in de binnensteden aantrekkelijker te maken en om cultuur in de binnensteden te versterken. Daarmee wordt, samen met gemeenten en ondernemers, voortgebouwd op de bestaande plannen van het Binnenstadfonds.

Gedeputeerde Henk Brink: “Drentse steden zijn de ruggengraat voor het vestigings- en woonklimaat, de leefbaarheid en het voorzieningenniveau van de provincie. Het versterken van de regionale functie van de steden heeft een uitstralend effect op de leefbaarheid in de hele provincie Drenthe. Het is mooi om te zien dat Assen, Emmen en Meppel voortvarend bezig gaan met het verbeteren van de binnensteden.”

Het plan wordt binnenkort voorgelegd aan Provinciale Staten, die er uiteindelijk een definitieve klap op zullen moeten geven.