GBS De Cirkel is winnaar ´Jan Dekker onderwijsprijs voor duurzaamheid´

Donderdagmorgen vond de finale van de ‘Jan Dekker onderwijsprijs voor duurzaamheid’ plaats. Van alle inzendingen mochten drie scholen hun idee presenteren: GBS De Cirkel, KC Valkenhorst en KC De Vuurvogel. Uiteindelijk werd De Cirkel de winnaar

Jury     De jury bestond uit Jan Dekker (juryvoorzitter), Karin Dekker (wethouder gemeente Assen) en Harry Arling (Kosmotroniks kunstenaar). De scholen werkten vooraf hun duurzame idee uit en presenteerden dit op creatieve wijze.

Presentatie     De jury trok als eerste GBS De Cirkel uit de grabbelton voor hun presentatie. Het viel de kinderen op dat veel andere kinderen hun brood nog in een plastic zakje mee naar school namen. Dat bracht hun op het idee om voor alle kinderen van school broodbakjes aan te schaffen. Op die manier verklein je het plastic afval aanzienlijk. Als tweede kwam KC De Vuurvogel uit de grabbelton. Deze school ziet dat er op hun schoolplein veel afval op de grond blijft liggen. Zij willen graag investeren in goede stevige afvalbakken zodat de omgeving schoon blijft. De derde presentatie was in handen van KC Valkenhorst. Zij willen graag gescheiden afval in de klas en hun speelruimte groener en uitdagender maken.

De winnaar is . . .      De jury vond alle ideeën heel waardevol en nuttig en had grote moeite om een winnaar te kiezen. Het viel hun op dat alle kinderen heel betrokken zijn bij het ingewikkelde onderwerp ‘Duurzaamheid’.

De winnaar van de editie 2019 is GBS De Cirkel. De winnaar won een geldbedrag van €500 om het idee te realiseren.

De ‘Jan Dekker onderwijsprijs voor duurzaamheid.´In oktober 2016 ging Jan Dekker met pensioen. De kern van zijn werk was basisschoolleerlingen les te geven over natuur, milieu en duurzaamheid. Om dit voort te zetten roept de gemeente Assen een wedstrijd in het leven: De ‘Jan Dekker ‘onderwijsprijs voor duurzaamheid. Deze prijs wordt tot 2026 elke twee jaar uitgeloofd aan een basisschool met het meest duurzame en praktische toepasbare idee. De winnaar krijgt €500 om het idee te realiseren.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.