Menu Sluiten

Garage TDI speelt Idris, een bijzonder verhaal over een Syrische minderjarige vluchteling

Garage TDI speelt 24 januari om 20.15 uur de première van ‘Idris, een vriend van ver’ (12+). De voorstelling wordt gespeeld in het eigen theater van Garage TDI, de Werkplaats Havenkwartier in Assen.

‘Idris, een vriend van ver’ is een ontroerend en grotendeels waargebeurd verhaal over de tocht van een minderjarige vluchteling, die op een dag op het station van Groningen belandt.

Foto (c) Joachim Rümke

Anne, een Nederlands meisje van 18 jaar, besluit op een dag vrijwilligerswerk te gaan doen op het Griekse eiland Lesbos. Daar ontmoet zij een 15-jarige Syrische jongen, die door de Griekse politie uit het water is gehaald. Anne helpt hem aan eten en kleding. Ze biedt hem een slaapplaats aan in een tentje. Ze raken in gesprek. Hij is op doorreis. Hij wil naar Londen, naar een oom van hem. Thuis overleefde hij drie bombardementen. Toen besloot zijn vader dat hij naar Turkije moest vluchten. Anne vertelt hem over de lange reis die hem nog te wachten staat. Niet wetende dat zij elkaar maanden later zullen treffen, in Assen, in de fietsenwinkel van Anne haar vader.

Totstandkoming theatertekst
Voor de totstandkoming van de theatertekst ‘Idris, een vriend van ver,’ spraken theatermakers Remco van Zandvoort en Zen Roorda diverse malen met Fajer Abdelkader. Fajer is één van de acteurs in de voorstelling en zijn persoonlijke verhaal is de rode draad van de voorstelling. Zen Roorda reisde zelf enkele malen naar Lesbos om daar gestrande vluchtelingen te helpen. Voor het schrijfproces van de voorstelling werd verder gebruik gemaakt van waargebeurde verhalen, krantenartikelen en interviews met IND’ers en werknemers van instellingen, die werken met (minderjarige) vluchtelingen.

Doorstroom van jong talent van Brandstof TDI
De voorstelling ‘Idris’ was eerder te zien onder de naam: ‘Zagros’. En werd twee jaar eerder gespeeld door talenten van de vooropleiding Brandstof. De spelers, die toen meespeelden, Nina Kok en Jelle Huizinga zijn inmiddels aangenomen op een theateracademie. Door de grote vraag die ontstond naar het spelen van deze voorstelling heeft Garage TDI besloten om de voorstelling door te ontwikkelen en te spelen met twee professionele acteurs. De rollen van Jelle en Nina worden overgenomen door Simon Versteeg en Marliz van Til. Zij speelden vroeger in de vooropleiding van Brandstof TDI en keerden onlangs als professionele acteurs terug bij Garage TDI. De rol van Fajer, wordt ook in deze versie weer door hem zelf gespeeld.

Meer dan een verhaal
De voorstelling ‘Idris, een vriend van ver’ is een ontroerend, bitter verhaal over de tocht van een Syrische minderjarige vluchteling. Het verhaal van Fajer, staat symbool voor veel vluchtelingen. Maar het gaat ook over de rol en werkwijze van de IND, mensenhandelaren, de Nederlandse grondwet, en dat deel van de lokale gemeenschap dat tegen opvang van asielzoekers is.

Landelijke toer
Na de première in Assen zal de voorstelling gepresenteerd worden op de presentatie dag van het landelijke impresariaat STT-produkties in Utrecht, waarmee Garage TDI samenwerkt. Daarna gaat de voorstelling op tournee langs middelbare scholen, mbo-scholen en theaters.

Première
24 januari 2020 om 20.15 uur
Werkplaats Havenkwartier; Industrieweg 8 Assen
Prijzen: t/m 18 jaar: € 6,00 Vanaf 19 jaar: € 9,00
Reserveren: garagetdi.nl / info@garagetdi.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.