GAMMA RACING DAY: 20 JAAR GRATIS GENIETEN

20e editie GRATIS racedag op 17 & 18 augustus 2019, TT Circuit Assen

GRATIS genieten van wereldberoemde racers, GRATIS parkeren en GRATIS zitplaatsen op alle TT-tribunes. De GAMMA Racing Day 2019 wordt de 20e editie van het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa en biedt ook dit jaar een dag vol met motorraces, autoraces, het wereldkampioenschap bij de zijspannen, races met de snelste karts ter wereld én met spectaculaire demonstraties op het TT Circuit Assen.

Foto © Aangeleverde foto

Het Renault F1-Team jaagt op beide dagen een échte Formule 1-bolide over het circuit. Het wordt de eerste keer dat de hybride R.S. 17 met V6 Turbo motor in Nederland in actie komt. Kawasaki Racing Team coureur Leon Haslam demonstreert zijn exclusieve NINJA ZX10-RR World Superbike motor, maar demonstreert ook de snelste productiemotorfiets ter wereld. Vlogger Enzo Knol stapt in als passagier in bij Robert Doornbos in de F1 2-seater en natuurlijk komen ook Tim en Tom Coronel in actie. Valvoline verloot spectaculaire ritten over het TT-circuit met W-series coureur Naomi Schiff. En TU Delft zet zowel ‘s werelds snelste waterstof- als zonneauto in. In de GAMMA Power Arena brengt GAMMA diverse leveranciers samen die passen bij het thema ‘power’ en bij de wereld van het racen.

Voor het eerst in de geschiedenis van het evenement wordt met het IDM Supersport 300 een motorrace in het prestigieuze Duitse kampioenschap verreden met een handvol Kawasaki coureurs uit het wereldkampioen-schap én met vrouwelijke deelname. In het WK zijspannen staan met de 4 meest succesvolle teams maar liefst 17 wereldtitels aan de start. Bij de snelste karts ter wereld starten gaan maar liefst 3 Europees kampioenen vol gas door de Ramshoek, de snelste bocht op het TT-circuit. In de Electric super bike competitie wordt voor het eerst sinds 2011 weer een race met elektrische motoren verreden. Op de ‘TT Junior Track’ komen de snelste ‘mini bikers’ van Europa in actie tijdens het EK Minibike. De Mazda MX5-Cup, met vijf winnaars uit zes races, debuteert in het autoprogramma dat verder bestaat uit races in de Ford Fiesta Cup, de Supercar Challenge en het Nederlands kampioenschap voor historische toerwagens en GT’s.

Renault F1 Team: Nederlandse debuut ‘nieuwe generatie’ F1-bolide
Formule 1-fans in Nederland wacht een noviteit tijdens de GAMMA Racing Day, want het Renault F1 Team haalt voor het eerst een F1-auto van de nieuwe generatie naar Nederland. De Hybride R.S. 17 met V6 Turbo levert meer dan 900 pk en gaat tot wel 4 seconden sneller rond dan de vorige generatie F1-bolides. Renault was in 1976 het eerste team dat in de Formule 1 turbomotoren inzette. Vrij snel daarna werd de geblazen krachtbron door alle topteams omarmd. De R.S. 17 is de eerste auto die volledig door Renault Sport Racing is ontwikkeld, na de terugkeer van het merk in de Formule 1 in 2016. Testrijder Jack Aitken is de coureur die de Formule 1-bolide van Renault de sporen gaat geven en die, gezien de prestaties van de auto, het absolute baanrecord op Assen moet kunnen verbreken. De Brits-Koreaanse coureur is lid van het Renault Young Driver Program en is naast zijn testwerkzaamheden voor het Formule 1-team actief in de Formule 2, waarin hij recent nog wist te winnen. Renault won in de Formule 1 tot nu toe twee keer de wereldtitel voor constructeurs, twee keer het rijderskampioenschap en was betrokken bij negen andere rijderstitels in het wereldkampioenschap Formule 1.

Kawasaki WorldSBK-coureur Haslam: Van Japan naar Assen
Kawasaki Racing Team coureur Leon Haslam demonstreert zijn 300+ km/h snelle NINJA ZX10-RR World Superbike motor op het TT Circuit Assen! De Brit komt rechtstreeks uit Japan waar hij samen met zijn teamgenoten de prestigieuze ‘8 uren van Suzuka’ wist te winnen. Voor het eerst in 25 jaar won Kawasaki hiermee de race die bekend staat als het belangrijkste evenement van het jaar voor de Japanse motorfietsfabrikanten.

Leon Haslam is regerend Brits Superbikekampioen en staat met 3 podiumplaatsen op de 5e positie in de tussenstand van het wereld-kampioenschap. De 35-jarige Brit stond al 41 keer op het WorldSBK podium waarvan 5 maal als racewinnaar. Haslam, bijnaam ‘Pocket Rocket’, is de zoon van 500cc Grand Prix-coureur ‘Rocket’ Ron Haslam. Het Kawasaki Racing Team won maar liefst 5 wereldtitels met de indrukwekkende Ninja ZX10-RR en leidt ook in de huidige strijd om de titel.

Kawasaki NINJA H2R: Nederlands debuut ‘geblazen motorisch meesterwerk’
De komst van de R.S. 17 F1-bolide is niet het enige debuut in Nederland, want evenementpartner Kawasaki demonstreert de eveneens van een ‘super charger’ voorziene Ninja H2R, met 326 pk de snelste productiemotorfiets ter wereld, goed voor een topsnelheid van ruim 400 km/h.

De handgebouwde Ninja H2R is de laatste in een lange reeks baanbrekende motorfietsmodellen en wordt betiteld als een ‘geblazen motorisch meesterwerk’ met allesverpletterende prestaties. In 2016 vestigde meervoudig wereldkampioen Kenan Sofuoglu op de Ninja H2R in Turkije een nieuwe wereldrecord. Op de Osman Gazi brug blies hij op de Kawasaki uit stilstand naar een snelheid van 400 km/h binnen 26 seconden. De demonstratie tijdens de GAMMA Racing Day door Kawasaki fabrieksrijder Leon Haslam markeert het debuut van de Ninja H2R op een Nederlands circuit.

TU Delft: snelste waterstof- én snelste zonneauto ter wereld
De GAMMA Racing Day is niet alleen bekend van GRATIS Formule 1-demonstraties, maar ook van demonstraties en races met innovatieve voertuigen. Bij de eerste editie in 2011 debuteerde de in samenwerking met de TU Delft ontwikkelde ‘Superbus’ van wijlen astronaut Wubbo Ockels en werd de eerste elektrische motorrace verreden. Tijdens de 2019-editie komen opnieuw twee wereldberoemde auto’s van de TU Delft in de baan.. De waterstofracer van Forze Hydrogen Electric Racing, houder van het wereldsnelheidsrecord op de Nürburgring, komt ook dit jaar aan de start binnen de Supercar Challenge. Verder debuteert het bekendste studententeam ter wereld op GAMMA’s GRATIS racedag. Het Vattenfall Solar Team heeft van de 9 deelnames in de World Solar Challenge zeven wereldtitels weten binnen te slepen en twee keer een tweede plek. GAMMA is één van de sponsors van het team dat op zaterdag en zondag de ‘Nuna 9’, winnaar van de laatste World Solar Challenge in 2017, demonstreert.

Enzo Knol als Formule 1-passagier
Neerlands bekendste vlogger Enzo Knol is afkomstig uit Assen. Hij is gek op snelheid en was al vaker op het beroemde TT-circuit te vinden, maar nog niet eerder bevond de Youtube ster zich op het ‘heilige asfalt’ van de TT-baan. Daar komt met de GAMMA Racing Day verandering in, want dan mag Enzo als passagier van oud F1-coureur Robert Doornbos ervaren hoe het is om met hoge snelheid over de Drentse hei te scheuren in de ‘F1 2-seater’. In de aanloop naar de GAMMA Racing Day mocht Enzo op 2 augustus jongstleden in zijn eigen Lamborghini de TT- baan verkennen. Tijdens deze ronden nam hij zijn vlog op waarin hij niet alleen de passagiersrit met Robert Doornbos aankondigde, maar ook de mogelijkheid een ‘meet en greet’ te winnen op het paddock podium tijdens de GAMMA Racing Day.

IDM Supersport 300: Snelle WK-rijders en vrouwelijke deelname
De Supersport 300 heeft zich binnen enkele jaren ontwikkeld als een zeer competitieve klasse. Niet voor niets bestaat het wereldkampioenschap in deze categorie uit maar liefst 50 (!) rijders. Met als boegbeeld MTM Kawasaki coureurs Scot Deroue, Jeffrey Buis, Dion Otten en Robert Schotman uit het wereldkampioenschap gaan tijdens de GAMMA Racing Day meer dan 300 Supersport 300-coureurs uit binnen- en buitenland de strijd met elkaar aan. Daaronder enkele toppers uit het Duitse kampioenschap én drie vrouwelijke deelnemers: Mieke Abbink, Birgit Scheffer en Corine Brandhorst. De races tellen mee voor het Duitse IDM kampioenschap, een unicum voor de GAMMA Racing Day.

Nederlandse kanshebbers bij WK-zijspannen: 17 wereldtitels aan de start
In Assen verdedigen de Britten Tim Reeves en Mark Wilkes hun eerste positie tegen de 2018 kampioenen en landgenoten Ben en Tom Birchall. Samen met de Finse equipe Païvärinta en de euipe Streuer staan met deze 4 teams maar liefst 17 wereldtitels aan de start.

Na een tegenvallend seizoen zet 2015 wereldkampioen Bennie Streuer en zijn Franse bakkenist Kevin Rousseau alles op alles voor een goede thuisrace met hopelijk een podiumplaats als beloning. Het tweede Nederlandse duo Kees Endeveld en Jeroen Remmé waren aan het begin van het seizoen vanwege het aanzienlijke niveauverschil tussen het WK en de nationale competities wat terughoudend in hun verwachtingen en stelden een persoonlijke doelstelling om in de top tien van het kampioenschap te eindigen. Tot ieders verbazing staat het duo zesde in het klassement met zes punten voorsprong op de ongelukkige Streuer en Rousseau.

Drie Europees kampioenen volgas door de Ramshoek
Leo Kurstjens stapte na een lange kart- en racecarrière in 2015 op een Superkart. “Geloof me, het is een spectaculaire belevenis op zo’n apparaat. Het accelereert en remt ontzaglijk hard. Moet je je voorstellen hoe dat voelt, zo dicht bij de grond en dan volgas door de Ramshoek heen. ” Kurstjens vertegenwoordigt samen met Mark Verhaar, Sven van der Wardt, Recardo van Dijk, Chris Reit en Mark Nachtegeller Nederland tijdens de Dutch GP Superkarts 2019. Ook de voormalig winnaar van de GAMMA Racing Day, Marcel Maasmann verschijnt aan de start. Onder de internationale deelnemers bevinden zich drie Europees kampioenen; Peter Elkman, Emmanuel Vinuales en Gavin Bennett. Dat de GAMMA Racing Day in andere wereld delen niet onopgemerkt blijft blijkt uit de Amerikaanse deelnemers Mark Jauregui, Chuck Gilbert, Johnny West en de Columbiaan Jaime Zuletta.

‘Elektrisch racen’
De Electric super bike competitie is een competitie die uitsluitend voor elektrische motoren is ontwikkeld. Kevin Groeneveld komt naar Assen als klassementsleider na de overwinning in Race 1 op zijn Energica Ego, de motor waar inmiddels ook oud MotoGP-coureurs in MotoE mee racen.

Mazda MX5-Cup: Vijf verschillende winnaars in zes races
Vijf verschillende winnaars uit zes races is in de autosport uniek te noemen. Joshua Kreuger en Dominique Kraan zijn de meest recente winnaars in de nieuwe Mazda MX5-Cup. Toine Kreijne staat echter, zonder één race te winnen aan de leiding. Fontys Hogeschool-coureur Max de Bruijn voert het junior-klassement tot 24 jaar aan. Voor veel coureurs wordt het de eerste kennismaking met het TT Circuit Assen. Wie wél al bekend is met het Circuit van Drenthe is coureur/presentator Allard Kalff. Hij treedt tijdens de GAMMA Racing Day in de voetsporen van Michael Bleekemolen, Autovisie redacteur Dries van den Elzen en prinses Laurentien van Oranje Nassau, die allen reeds een gastoptreden verzorgden in de cup.

15-jarig talent voert Ford Fiesta Cup aan
De Ford Fiesta Sprint Cup Nederland en België is de ideale springplank van het karten naar de autosport. Een cup waar je snel veel kan leren van ervaren teammanagers en met de nieuw opgedane autosportervaringen kan doorgroeien naar andere aansprekende raceklassen. De 15-jarige Daan Pijl die vorig jaar zijn debuut maakte in de Cup, staat nu al aan kop in de Nederlandse en het Belgische/Nederlandse klassement. Voor ongeveer het budget van een jaar karten, is het mogelijk om een seizoen te racen in deze kweekvijver voor jong racetalent

NK HTGT: Racen met meer dan 40 stijlvolle klassiekers
Met een ‘gezinsbak’ als de Volvo Amazon harder door de bocht dan een sportieve Lotus Cortina? En een Mini zij aan zij met een Jaguar E-Type en Ford Mustang? In het Nederlands Kampioenschap voor historische toerwagens en Gran Tourismo’s – NK HTGT – kan het allemaal. Verschillende toer- en sportwagens uit de periode 1947 t/m 1965 gaan met elkaar de strijd aan in een afwisselend veld van meer dan 40 auto’s verdeeld over 10 klassen. Het NK HTGT is een officieel Nederlands kampioenschap en de tussenstand wordt aangevoerd door Erwin van Lieshout in zijn Porsche 911.

Tieners verrassen in Supercar Challenge
In de Supercar Challenge starten door de wol geverfde veteranen tegen jonge talenten, verdeeld over vier divisies. Max Weering uit Coevorden is in de snelle GT-divisie één van die jonge talenten. De 15-jarige Maxime Oosten uit Beetsterzwaag en de 16-jarige Milan Teekens verrassen als duo in de klasse Supersport 2, terwijl Henk Tappel uit Assen tot de meer ervaren coureurs van het gezelschap gerekend mag worden. Regerend kampioenen in de Supersport 1 Dennis de Borst en Stan van Oord gaan ook dit hele seizoen al aan de leiding.

Snelste ‘mini bikers’ van Europa op TT Junior Track
Het wereldberoemde TT Circuit Assen heeft sinds enkele jaren ook een kleinere racebaan in gebruik. De ‘TT Junior Track’ is speciaal gemaakt voor jonge motorsporters op kleine motoren. Zij kunnen dankzij de TT Junior Track veel vaker trainen en het compacte karakter van de past erg goed bij deze ‘mini bikes’. In het weekend van de GAMMA Racing Day wordt er ook geracet op de TT Junior Track. De snelste ‘mini bikers’ van Europa komen in actie tijdens het EK Minibike. De TT Junior Track ligt aan de Tunnelweg. Het is toegankelijk vanaf het grastalud langs de Veenslang, of door vanuit de paddock onder de autotunnel door naar buiten te lopen. De toegang tot de TT Junior Track is net zoals bij de GAMMA Racing Day geheel GRATIS.

Meerijden voor een goed doel
De ‘F1 2-Seater’ wordt gerund door het Renault F1 Team en dat team biedt echte liefhebbers de mogelijkheid ‘een stoeltje’ te kopen via gammaracingday.nl Passagiers die eerder meereden waren lyrisch over het rempunt aan het einde van het snelste rechte eind ( “alsof je op een muur botst” ), de centrifugaalkrachten in de “oneindig naar rechts draaiende Noordlus”, de razendsnelle knikken in de Zuidlus richting Ramshoek en de manier waarop Robert op de beroemde GT-bocht afstormt met daar omheen een “arena” van tienduizenden toeschouwers. Evenementpartner Valvoline verloot een spectaculaire rit over het TT-circuit met W-series coureur Naomi Schiff in de KTM X-Bow GT4 en Laureus Sport for Good verkocht ritten waarvan de opbrengst ten goede komt aan de Laureus Foundation die wereldwijd via sportprojecten sociale verandering in gang zet.

Paddock
Een handtekening van een wereldkampioen op het paddockpodium, proefzitten in of op één van de ‘racers’ die dit weekend in actie komen, op de foto met de ‘ klussers’ van GAMMA, kijken hoe er koortsachtig gesleuteld wordt in de pits, of zelf in actie komen op een ‘race parcours’. Het kan allemaal in de GAMMA Racing Day-paddock, het binnenterrein van het TT Circuit Assen. Naast de raceauto’s en motoren in de pits, zijn er heel veel andere voertuigen te bewonderen. Van de nieuwste Ford modellen tot de legendarische ‘Shelby Mustang’ en van rallyvoertuigen uit de zwaarste rally ter wereld, ‘Le Dakar’ tot ’s werelds snelste zonne-auto van de TU Delft en de snelste productiemotor ter wereld van Kawasaki.

Kinderen leven zich helemaal uit op de minibaantjes, op springkussens, als coureur in één van de voertuigen óf als piloot in een heuse straaljager van defensie. En in de pauze is het omhoog kijken geblazen, want een aantal parachutisten van defensie maken een sprong vanuit de helikopter en proberen te landen op start/finish!

Foto © Aangeleverde foto

GAMMA Power Arena
Voor het eerst in het bestaan van de GRATIS racedag zet GAMMA de GAMMA Power Arena neer in de paddock van het TT Circuit Assen. In de GAMMA Power Arena brengt GAMMA diverse leveranciers samen die passen bij het thema ‘power’ en bij de wereld van het racen. Bezoekers van jong tot oud wacht een aantal originele activiteiten met onder meer ‘power tools’, motorolie en auto-accessoires. Zo maken kinderen bij de stand van Turtle Wax een GRATIS rit in een e-car, kunnen bezoekers meedoen met de Makita bladblazer challenge, de VARTA ‘bibberspiraal’ op de foto met de spectaculaire race auto’s van Valvoline én een rondje racen op het fietsparcours van ‘Pelikaan’.

20e editie
De GAMMA Racing Day 2019 wordt de 20e editie van het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement in Europa. Met het GRATIS toegangsbewijs verkrijgbaar vanaf juni bij onder meer GAMMA Bouwmarkten en op www.gammaracingday.nl trakteert de GAMMA Racing Day op professionele racedagen met een unieke sfeer. Kaarten voor de paddock zijn online verkrijgbaar vanaf 5 Euro tot 25 Euro. Kinderen tot 12 jaar hebben GRATIS paddocktoegang.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.