Menu Sluiten

Frida Kahlo: indrukwekkende kunstwerken en een bewogen leven

Het Drents Museum is helemaal in de ban van Frida Kahlo. De tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenares is sinds deze week te zien. “Haar kunstwerken zijn iconisch, maar laten ook haar bewogen leven zien.”

Naast haar kunst, zijn er ook persoonlijke items van Frida Kahlo te zien in de collectie
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Door: Esmée Söllner

Het is voor het eerste dat twee collecties van Frida Kahlo samen komen. De collectie met schilderijen en tekeningen uit Museo Dolores Olmedo en de persoonlijke collectie met objecten uit Museo Frida Kahlo, ook wel bekend als (Casa Azul).

In het Drents Museum loop je door het leven van Kahlo. “Het is een intieme en veelzijdig plek om haar leven te bewonderen. Daarnaast is het mooi dat de schilderijen tot leven komen met haar persoonlijke objecten. Kahlo werd in haar tijd bestempeld als surrealist, maar dat ontkende ze. Het was haar realiteit en dat zie je terug in de tentoonstelling”, vertelt hoofdconservator van het Drents Museum Annemiek Rens.

Een veelbewogen leven

De kunstenaar kende een veelbewogen leven en dat is terug te zien in haar werk. Kahlo werd in 1907 geboren in Mexico Stad in Casa Azul, ook wel Het Blauwe Huis. Op zesjarige leeftijd kreeg ze polio, waardoor haar been en voet werden misvormd. Toen Kahlo achttien was raakte ze zwaargewond bij een bijna dodelijke busongeluk waarbij een metalen buis haar lichaam doorboorde. Ze overleefde het, maar zou haar hele leven pijn lijden en vele operatie ondergaan.

(Verhaal gaat verder onder foto)

Een schilderij van Kahlo over het ernstige busongeluk dat ze heeft gehad
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Na een aantal operaties en een hersteltijd van twee jaar kon ze weer vrij normaal functioneren. Die twee jaar bracht Kahlo vooral in bed door. Daar is ze ook begonnen met schilderen, dat was iets wat ze tijdens haar ziekbed nog wel kon. Haar moeder maakte een aantal spiegels vast aan haar bed en Kahlo begon hier aan een serie zelfportretten. Een daarvan is De gebroken zuil, een schilderij dat herinnert aan het ongeluk.

Haar grote liefde: Diego Rivera

Kahlo ontmoette tijdens haar schooltijd de beroemde kunstenaar Diego Rivera, toen hij aan een muurschildering in haar schoolgebouw werkte. Later zocht ze hem opnieuw op en vroeg zijn advies over de kansen om als kunstenaar haar geld te verdienen. Rivera en Kahlo vonden elkaar in hun gedeelde idealen over de kunst. Ook waren ze beiden in hun politieke overtuiging voor het communisme.

Diego Rivera blijkt de grote liefde te zijn van Kahlo, ook al was ze 21 jaar jonger. De twee werden verliefd en trouwden in 1929. De moeder van Kahlo omschreef de vreemde combinatie als de liefde tussen een duif, Kahlo, en een olifant, Rivera. Het was een stormachtige relatie, met meerdere buitenechtelijke affaires. Wat leidde tot een scheiding, Rivera had een affaire met de jongere zus van Kahlo. De twee konden moeilijk met en moeilijk zonder elkaar. Het stel hertrouwde in 1940.

(Verhaal gaat verder onder foto)

Een schilderij van Frida die ze maakt tijdens de relatie met Diego
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Slechts 47 jaar oud

Kahlo’s gezondheid gaat steeds harder achteruit en haar been moet tot de knie geamputeerd worden. In 1953 had ze haar eerste solotentoonstelling van haar werk, daar ging ze liggend in een bed naartoe. Kahlo overlijdt in 1954, een week na haar 47ste verjaardag, aan de complicaties van een longontsteking. Haar lichaam is helemaal op na een bewogen leven. Casa Azul, het blauwe huis, waar Kahlo lang heeft gewoond wordt een museum ter ere van haar.

Na haar dood groeit Kahlo verder uit tot een wereldwijd icoon en cultfiguur. Wereldsterren als Madonna, Coldplay en Beyoncé verwijzen in hun muziek naar Kahlo. In 2002 komt een film uit over haar leven, met Salma Hayek in de hoofdrol. De woorden ‘Viva la Vida’ die ze in de laatste periode van haar leven aan één van haar schilderijen toevoegde, worden gezien als haar levensmotto.

Tegenwoordig, zeven decennia na haar dood, lijkt ze wel een popster. Haar kenmerkende gezicht, met haar op haar bovenlip en de doorlopende wenkbrauw, schittert ze niet alleen op T-shirts, maar ook op mokken en kussens. Er is zelfs een barbiepop van haar.

Naast jurken zijn er ook sieraden, make-up en foto’s van Kahlo te zien
Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Haar kunst en haar leven zijn verbonden

Kahlo was geen gewone vrouw in haar tijd. Ze was progressief. Zo had ze buitenechtelijke relaties met mannen en vrouwen, liet ze haar lichaamshaar staan en was ze openlijk over miskramen. Ze wilde graag gezien worden. Haar kunst en haar leven zijn aan elkaar verbonden. Haar werken zijn dan ook alleen echt te begrijpen als je haar levensverhaal kent.

De tentoonstelling ‘Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo’ is tot en met 27 maart 2022 te zien in het Drents Museum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.