Menu Sluiten

Financiële meevallers bij afvoer rioolwater

Het college heeft het Gemeentelijk Water en Rioleringsplan 2019-2014 (GWRP) vastgesteld. De raad werd gevraagd daarmee in te stemmen. Het lijkt er op dat de raad dat gaat doen, zij het met een paar kanttekeningen.

In 2018 is de motie Steenbreek door de raad aangenomen. Het doel is om stenen te vervangen door groen, zodat water gemakkelijker de grond in kan. Jannie Drenthe (SP) zegt dat ze in de GWRP niets terug vindt van de motie Steenbreek. Ook Hans Marskamp (GrL) vind de GWRP weinig ambitieus. Bijvoorbeeld de aanpak om regenwater te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten heef geen aandacht. Martin Rasker (VVD) vraagt zich af of al die ambitieuze voorstellen wel gefinancierd mogen worden via de GWRP of dat daar voor in deze financieel krappe tijd ander geld moet worden gevonden. GWRP gaat tenslotte om de afvoer van afvalwater. Henri Ploeg (PvdA) was verbaasd over de financiële onderbouwing. Bij de vorige GWRP in 2016 werd nog gesproken over mogelijke kostenstijgingen en nu zijn er zelfs overschotten. Ook Ronald Witteman (CDA) is van mening dat er in het GWRP meer ambitie opgevoerd zou moeten worden. Het gaat om duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Wethouder Karin Dekker zegt dat de financiële meevallers het gevolg zijn van de samenwerking in “de waterketen” in Noord Nederland. Een samenwerking tussen waterbedrijven, waterschappen en gemeenten en die werpt zijn vruchten af. Die samenwerking is ook nodig want door de klimaatverandering is aandacht voor water, zowel wat betreft afvoer als opslag, erg belangrijk. Bovendien is door verbeterd onderzoek vastgesteld dat de riolering langer mee gaat dan 60 jaar. Dat is ook een financiële meevaller.

Wethouder Dekker betoogt dat voor de uitvoering van de motie Steenbreek geld is vrijgemaakt en dat het Duurzaamheidscentrum daar volop mee bezig is. Wat de ambities betreft heeft het college besloten om op de huidige voet voort te gaan. Maar de raad kan anders beslissen. Maar er gebeurt ook al ontzettend veel wat betreft scheiding afval- en regenwater. En waar mogelijk worden renovaties doorgevoerd. Veel van hetgeen nu in de GWRP geregeld word zal in 2022 in de omgevingsvisie worden verankerd. Dat is wellicht een goed moment om veranderingen door te voeren.

Het was duidelijk dat de raad meer ambitie wilde en in onderling overleg met voorstellen wil komen. Of dat de komende raadsvergadering zal gebeuren is afwachten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.