Menu Sluiten

Festival van de Drentse Geschiedenis in het Drents Archief

Diverse activiteiten in oktober rond het thema: Aan het werk!

Oktober is traditioneel de Maand van de Geschiedenis en in dat kader organiseert het Drents Archief ook dit jaar weer het Festival van de Drentse Geschiedenis. Verspreid over de maand zijn er meerdere lezingen, kinderactiviteiten, films en quizzen met een historisch tintje. Niet alleen in het Drents Archief maar dit jaar ook online én op locatie. Zaterdag 2 oktober trappen we af met de inmiddels traditionele Drentse Geschiedenisquiz in het Dagblad van het Noorden. Het thema dit jaar is: Aan het werk! en het complete programma van het Festival is te vinden op https://www.drentsarchief.nl/festival.

Foto © Aangeleverde foto

Podcastserie De Dorpsfabriek
Bijna elk dorp had vroeger een of meerdere fabrieken. Vaak was dat een melk- of boterfabriek of korenmalerij. In oktober reist het Drents Archief met de podcastserie De Dorpsfabriek langs vijf voormalige fabrieken in de gemeente Aa en Hunze. Een van die dorpsfabrieken is de bekende Exportslachterij Udema in Gieten. Het geluid van de stoomfluit schalde meerdere keren per dag door het dorp. Zo wisten de wel zes- tot zevenhonderd arbeiders dat ze aan de slag moesten of dat hun dag erop zat. Nog altijd roept de fabriek veel herinneringen op. De podcastserie is overal te beluisteren via je favoriete podcastapp en wordt op de zondagen van oktober ook uitgezonden in het radioprogramma Drenthe Toen van (RTV Drenthe) Daarnaast is er van De Dorpsfabriek een fiets- en autoroute gemaakt, meer daarover op de website van het Drents Archief.

Lezingen
Drentse hunebedbouwers uit de trechterbekercultuur, arbeiders in de Hoogeveense blikfabriek Drenthina en Faber Pallets dat zich van de ambachtelijke productie van houten botervaten ontwikkelt tot een internationale palletproducent. Eén ding hebben ze gemeen, ze steken de handen flink uit de mouwen. Net als de Drentse schippers op de pramen vol turf en trekschuiten met passagiers in 18de en 19de eeuw. Tijdens deze Festival-lezingenreeks, waarvan er twee online en twee in het Drents Archief te volgen zijn, staat ook Aan het werk in Drenthe centraal.

Films en quizzen
De hele maand oktober zijn in de Digilounge van het Drents Archief en op social media filmcompilaties zien van de mooiste filmbeelden uit de collectie met het thema ‘Aan het werk’. Van het werk op het land en in het veen tot de eerste self-service buurtsuper. Liever tijdens een quiz nieuwe kennis van de Drentse geschiedenis vergaren? Naast de Drentse Geschiedenisquiz die traditiegetrouw de eerste zaterdag in oktober in het Dagblad van het Noorden verschijnt, zijn er elke week via social media lastige quizvragen te beantwoorden aan de hand van filmpjes uit onze collectie. En ook de geschiedenisquiz op 14 oktober in het Drents Archief staat garant voor een gezellige middag waar je ook nog wat van opsteekt!

Kinderactiviteiten
Ook voor kinderen is er tijdens het Festival een speciale activiteit. Op 24 oktober ga je in het Drents Archief terug naar de Maatschappij van Weldadigheid. Na inschrijving als weeskind in de Koloniën moest je als snel aan het werk: weven, spinnen en al wat nog meer. Ontdek het leven van een kind van twee eeuwen geleden tijdens deze kinderactiviteit.

Voor een aantal activiteiten is vooraf aanmelden verplicht. Welke dat zijn en wanneer ze plaatsvinden staat op drentsarchief.nl/festival.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.