Menu Sluiten

Feestelijk ontvangst voor kersverse wereldkampioen showband uit Assen

Met brede glimlachen speelde de Mercurius Showband hun winnende mars gisteravond in het centrum van Assen. Afgelopen zomer werden ze hiermee eerste op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Daarom werden ze nu feestelijk ontvangen door een enthousiast publiek en een trotse burgemeester op het stadhuis.

©Omroep Assen / Esmée Söllner

Door: Esmee Söllner

In het weekend van 23 en 24 juli deed Mercurius mee in de First Division klasse. Op het onderdeel Marching, waarbij op een zelfgekozen marsmuziek een parcours moet worden afgelegd, werd de band uit Assen wereldkampioen. Daarnaast was er het onderdeel show. Met ‘Music at the Proms’, een medley op herkenbare muziek, scoorde ze nog meer punten dan op de mars. Dit was goed voor goud met onderscheiding, maar het leverde op het onderdeel show de tweede plaats op.

‘Niet verwacht’
Eigenlijk deed de showband mee voor de ervaring, vertelde bandlid Judith van Dorst eerder aan RTV Drenthe. Daarom was de winst ook onverwachts. “In eerste instantie was het allemaal heel onwerkelijk. Het WMC is meer geworden dan een ervaring en daar zijn we ontzettend trots op. Het harde werken heeft voor ons geloond.”

Het duurde allemaal wel even voordat ze de uitslag kregen. “Op zaterdag speelden we de mars. De punten kregen we op dat moment wel, maar de ranking pas een dag later. We bleven allemaal maar tellen wat andere korpsen voor scores haalden. Op het moment dat we zagen dat we wereldkampioen werden waren we super blij. Iedereen was aan het springen.”

Bekijk deze video over hoe de intocht van Mercurius eraan toe ging.

‘Oh ja, we zijn wereldkampioen’
Voordat het nieuws was ingedaald waren er al snel een paar dagen voorbij, vertelt een trotst glimmende Van Dorst. “Op maandag dacht je echt van: ‘Oh ja, ik ben wereldkampioen.’ Voor iedereen voelde dat heel gek. Later kwam het besef pas dat we het zo goed hebben gedaan. Iedereen is ontzettend trots op de prestatie.”

Dat was ook te horen in de speech van burgermeester Marco Out. Hij sprak lovende woorden over de showband en kon niet uitsluiten om ze wat vaker in te huren voor speciale gelegenheden.

Opzoek naar een nieuwe dirigent
Nu alle emoties een beetje ingedaald zijn, is de band weer begonnen met repeteren en optreden. “Dit jaar spelen we deze show nog en laten we ons zien op taptoes. Daarna gaan we bezig met een nieuwe show en choreografie die we dan twee jaar lang kunnen uitvoeren.” Die nieuwe show wordt gemaakt door een nieuwe dirigent, want Simon Visser, de huidige dirigent, neemt na zeven jaar afscheid van Mercurius.

Of de band over vier jaar weer op het toneel verschijnt in Kerkrade? Van Dorst: “Dat moeten we nog zien. Maar iedereen heeft een positieve ervaring gehad.”