Menu Sluiten

Feest der klassieken 65 jaar Klassiek Verbond in Assen

Ter ere van 65 jaar Nederlands Klassiek Verbond in Assen is er op zaterdagmiddag 8 februari van 14:00 uur tot 17:30 uur een speciaal, feestelijk programma in het Drents Archief. 

Schrijfster en classica Nynke Smits verzorgt een lezing “De wereld van Sabina” over de vrouw van Keizer Hadrianus in het 2e eeuwse Rome en de prachtige keizersvilla Tivoli. Smits scheef hierover de roman Sabina, vrouw van Hadrianus – een bijzondere liefdesgeschiedenis. Historici van het Drents Archief vertellen aan de hand van originele archiefstukken over de geschiedenis van Assen. De toegangsprijs is 3,50 euro voor NKV-leden en 7,50 euro voor overige belangstellenden, dit is inclusief koffie, thee en een afsluitende borrel. Aanmelden kan : assen@nederlandsklassiekverbond.nl .


Foto (c) Aangeleverde foto

Over Sabina
Keizer Hadrianus, oud en ziek, weigert zijn vrouw Sabina nog te ontvangen. Op zijn landgoed in Tibur verrijst een tempel voor de jonggestorven Antinous, de liefde van zijn leven. Nu haar kinderloze huwelijk een dieptepunt heeft bereikt, besluit de keizerin haar eigen koers te gaan varen. Wanneer ze verneemt dat het leven van haar beschermeling Fuscus, beoogd opvolger van Hadrianus wordt bedreigd, gaat ze in het geheim naar Rome om hem te waarschuwen. Onderweg kijkt Sabina terug op haar leven: de vele reizen door het Rijk, de kennismaking met het ontluikende christendom, politieke intriges, haar liefdesleven en ten slotte het ontdekken van de ware toedracht van de dramatische gebeurtenissen tijdens die ene reis langs de Nijl. Sabina was de stabiele factor in het leven van de rusteloze Hadrianus. Nynke Smits laat ons door de ogen van Sabina kijken naar schittering en schaduwzijden van de Pax Romana.

Over Nynke Smits
Nynke Smits (Leeuwarden, 1957) heeft na haar studie Klassieke Talen in Leiden enkele jaren les gegeven aan Drew University in Madison, New Jersey (Verenigde Staten). Na haar terugkeer in Nederland doceerde zij Latijn en Grieks aan verschillende scholen; sinds 1998 is zij werkzaam aan het Stedelijk Gymnasium te Leiden. Via de schrijfster is het boek deze middag met korting te koop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.