Menu Sluiten

Extra impuls voor de binnenstad

Het college stelt voor om € 350.000 beschikbaar te stellen ten behoeve van de gevelverbetering- en verplaatsingssubsidie. Deze aanvulling is nodig omdat voor deze succesvolle regeling het bijna is uitgeput.

Cor Staal (ChrU) zei het jammer te vinden dat de bijgevoegde evaluatie alleen maar cijfers bevatte. De vraag is natuurlijk of de binnenstad zich ontwikkeld heeft zoals met de regeling wordt nagestreefd. De subsidie regeling is een middel geen doel.

Luc Rengers (PvdA) wilde van het college weten of via de subsidie regeling ook een verplichte verbetering van de gevel kon worden afgedwongen. Het ging Rengers om het vervallen pand van Joling, waarvoor PLOP ook regelmatig aandacht heeft gevraag. Ook wilde Rengers weten hoe “waterdicht de regeling” was.

Wethouder Karin Dekker zei dat de evaluatie inderdaad erg cijfermatig was. Maar ze zegde de raad toe om daar het komende jaar op terug te komen en dan alle facetten van de regeling te belichten. Want het gaat om meer dan fraaie gevels. Er is ook een relatie met de ophanden zijnde binnenstadvisie. Ook wonen, horeca en (fun)shoppen moet daarin aan de orde komen.

De regeling is nooit helemaal waterdicht te krijgen. De betreffende verordening is onlangs nog aangescherpt omdat er te ruime gebruiksmogelijkheden waren. En het is ook lastig om achterstallig onderhoud aan te pakken. De gemeente kan pas ingrijpen als er een gevaarlijke situatie ontstaat. Bij het joling-pand was dat het geval want er kwamen stenen naar beneden. “We zijn nu wel met de eigenaren in gesprek,” zei wethouder dekker.

Het voorstel zal de volgende week donderdag in de besluitvormende vergadering wel aangenomen worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.