Menu Sluiten

Extra impuls binnenstad Assen

Uit de Corona herstelagenda stelt Assen ruim vier ton beschikbaar voor activiteiten in de binnenstad, versterking van de samenwerking, ondersteuning van ondernemerschap en extra communicatie richting inwoners en bezoekers. Doel is zoveel mogelijk ondernemers te helpen met het herstel na twee moeilijke Corona jaren.

Wethouder Mirjam Pauwels: “De ondernemers in de binnenstad hebben het in de afgelopen twee jaar zwaar voor de kiezen gehad. Wij willen met deze bijdragen uit de Corona-herstelagenda de binnenstad als het ware reactiveren en de ondernemers behulpzaam zijn. Assen heeft een binnenstad die het bezoeken meer dan waard is.”

Duurzaamheidsdoelen     De wethouder benadrukt dat bezoekers een breed scala aan activiteiten, waaronder ook culturele, kunnen verwachten. “Maar het plan is breder van opzet dan alleen activiteiten. Je wilt ook graag bereiken dat ondernemers niet verder in de problemen raken. Daarnaast doen we in overleg met alle betrokkenen onderzoek naar de vraag of elke ondernemer op de goede plek zit en als dat niet het geval is hoe wij daarbij kunnen helpen. Bij de uitvoering van eventuele verplaatsingen kunnen dan ook hopelijk duurzaamheidsdoelen worden gehaald”, aldus wethouder Pauwels.  

Bezoekers weer terug halen     Binnenstadorganisatie Vaart in Assen heeft met ondernemers en organisaties het plan ontwikkeld en gaat in samenwerking met tal van partners het plan uitvoeren. Binnenstadregisseur Kjeld Vosjan over de impuls: “We hebben als binnenstad in 2020 45% van onze bezoekers verloren ten opzichte van 2019 en in 2021 40%. Dat zijn enorme aantallen en we moeten heel hard werken met elkaar om deze bezoekers weer terug te krijgen.”

Financiële en emotionele schade     Volgens Vosjan hebben veel ondernemers gelukkig met overheidssteun kunnen overleven. “Maar financieel en ook emotioneel is er veel schade. Een impuls is dus echt nodig om bezoekers weer terug te krijgen naar de binnenstad en daarmee de omzetkansen voor ondernemers te vergroten. Dat krijgen we alleen voor elkaar door een actieve binnenstad te zijn en te communiceren wat er te beleven is in Assen.”

Evenementen     Het re-activatieplan bestaat uit extra activiteiten en programmering in de binnenstad zoals een groot mode event, meer aandacht voor kleinkunst bij evenementen, activatie van het culturele seizoen en een cultureel programma in de Gouverneurstuin. Daarnaast is er in het plan ruimte voor stimulering van het gebruik van de verblijfsaccommodaties en stimulering van ondernemerschap en medewerkerstraining. Ook een actieve acquisitie om nieuw ondernemerschap aan te trekken en vraag en aanbod van vastgoed beter te matchen is onderdeel van het plan.