Menu Sluiten

Extinction Rebellion Drenthe voert actie in Assen

De actiegroep Extinction Rebellion Drenthe voerde vandaag actie bij het stadhuis in Assen om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis. Ze overhandigden een klimaatklok aan wethouder Martin Rasker en luidden het zogeheten klimaatalarm.

Door: Floor Visser

© Omroep Assen / Floor Visser

‘De klimaatklok tikt’, ‘act now’ en ‘time is up’. Die woorden staan op spandoeken waarmee twintig actievoerders van Extinction Rebellion Drenthe vanmiddag aandacht vroegen voor het klimaat. Tussen hen stond een houten klok die langzaam aftelt en laat zien hoelang we nog hebben om de opwarming van de aarde tot 1.5 graad te beperken. De teller staat op 7 jaar en 18 dagen.

‘Veel ernstiger dan we denken’
“We zijn hier vandaag omdat we ons als bezorgde burgers willen laten horen. We staan hier niet voor onszelf, maar voor alle mensen uit Assen en Drenthe, omdat de klimaatcrisis veel ernstiger is dan we eigenlijk denken”, vertelt woordvoerder van de actiegroep Conny Darwinkel.

Extinction Rebellion is een internationale, activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. De Drentse groep is eind 2021 opgericht, waar onder andere mensen uit Assen, Emmen en Tynaarlo bij aangesloten zijn.

(De tekst gaat verder onder de foto)

© Omroep Assen / Gerrit Mennink

Dood neervallen
Voorafgaand aan de overhandiging vroegen de actievoerders aandacht met een ‘die-in’. De activisten vielen zogenaamd dood neer op de grond tijdens het maandelijkse luchtalarm. Dit staat volgens de groep symbool voor hoe ernstig de klimaatcrisis is. “De onrechtvaardigheid van de crisis raakt mij heel erg. Er zijn zoveel mensen die geen enkele schuld hebben aan wat er nu gebeurt, maar wel hard worden geraakt. Kinderen betalen bijvoorbeeld de hoogste prijs. Daarom voer ik vandaag actie”, verklaart Darwinkel.

De klok staat een maand lang in het gemeentehuis. Daarna gaat de groep verder naar een volgende gemeente in de provincie.