Menu Sluiten

Estafettestaking NS in Assen: alleen treinen uit Randstad, stations stil en verlaten

Personeel van de NS legt vandaag het werk neer in Noord-Nederland. Na de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen de spoorwegvervoerder en de vakbonden, staken medewerkers de rest van augustus. Te beginnen in het Noorden.
© RTV Drenthe/Hjalmar Guit

Sinds vanochtend vroeg zijn de perrons in Drenthe stil en verlaten, het treinverkeer ligt zo goed als stil. Onder meer in Assen, waar mensen een oplossing zoeken in alternatief busvervoer. “Ik reis altijd van Groningen naar Beilen, maar vandaag kan dat niet: de NS moet zo nodig staken. Maar ik moet gewoon naar m’n werk, en mijn baas zegt ook: je moet maar komen”, zegt een reiziger op station Assen, die samen met een mevrouw bij een van de haltes wacht. “Ik ben een half uur langer onderweg dan anders”, baalt ze.

Reizigers niet op de hoogte
Het woon-werkverkeer dat afhankelijk is van de NS, is bijna in alle gevallen op de hoogte van het oponthoud. Toch heeft niet iedereen de berichtgeving over de staking meegekregen, realiseert een reiziger vanochtend. “Ik wilde naar mijn werk in Leeuwarden, maar ik was niet op de hoogte. Het is vervelend, want je plant om naar je werk te gaan. Volgens mij zijn er ook geen vervangende bussen, heel erg lastig.”

“Check altijd je reis”, merkt een ander op bij het Asser station. “Er was ineens geen trein. Wat doe je dan? Te laat komen, denk ik.”

Bekijk hier de video van de reizigers die (soms) op de hoogte waren van de noordelijke NS-treinstaking.

Er wordt veel oponthoud verwacht, dat niet alleen in het Noorden z’n sporen achterlaat. “De hele boel kan in het honderd lopen”, vreest directeur Freek Bos van reizigersorganisatie Rover. Niet alleen op de stations van Assen, Meppel of Groningen en Leeuwarden is treinuitval aannemelijk, de werkonderbreking kan zich vandaag als een olievlek verspreiden over de rest van het land. Als een trein niet vertrekt, kan die ook niet elders arriveren. Dat kan leiden tot problemen in Brabant of Limburg, zo vreest Rover.

De Blauwnet-trein tussen Zwolle en Emmen rijdt wel. Dat komt omdat alleen NS-personeel staakt, regionale vervoerders doen niet mee. Vanaf Mariënberg, een van de stations op de Vechtdallijn, is overstappen mogelijk in de richting van Hengelo.

Actiebereidheid groot
Volgens Rob de Groot van spoorvakbond VVMC doet bijna al het noordelijk treinpersoneel, dat vandaag op werk werd verwacht, mee aan de staking. De treinen die wél voorbijrijden komen uit de Randstad, waar de dienstregeling zoveel mogelijk overeind wordt gehouden.

“We hebben het gevoel niet gewaardeerd te worden. Tegen 98 procent van al onze voorstellen tijdens de cao-onderhandelingen is nee gezegd”, verklaart De Groot de reden tot actie. “We hebben heel weinig binnengehaald, en onze leden accepteren dat niet.”

Ook volgens de NS is het rustig op de stations waar geen treinen rijden. “Op die stations zijn geen bijzonderheden te melden. Reizigers lijken goed op de hoogte dat er geen NS-treinen rijden”, meldt een woordvoerder.

De eerste trein vanaf Assen ging om 08.25 uur, richting Groningen:

© RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Eigen vakbond
Rover roept op om thuis te blijven tijdens alle stakingsdata. De aankomende dagen komen de andere regio’s aan de beurt, wat de dienstregeling overal in de war kan schoppen.
Na het Noorden is deze week het westelijk deel van Nederland het centrale punt van actie, volgende week vervolgt de estafettestaking zich naar het noordwesten (29 augustus) en Midden-Nederland (30 augustus), om af te sluiten in Zuid-Nederland op de 31ste van de maand.
De belangenbehartigers van het treinpersoneel, verenigd in FNV, VVMC en CNV, kiezen voor niet-publieksvriendelijke acties nadat het NS niet op hun eisen inging. De vakbonden willen onder meer een eenmalige uitkering van 600 euro bruto en een permanente maandelijkse loonsverhoging van 100 euro bruto. Dat weigert de NS toe te zeggen, omdat de organisatie na de coronacrisis nog bezig is uit het financiële dal te klimmen.
Volgende maand mogelijk weer stakingen
Het is overigens onzeker of de treinreizigers een keer de dupe worden van de stroef lopende cao-onderhandelingen. Als de NS-directie niet ingaat op de voorwaarden van de vakbonden, dan volgen mogelijk landelijke stakingen in september.