Menu Sluiten

ER VAL WAT TE KIEZEN, wel energie-transitie, maar geen dwang

Milieu en duurzaamheid staan bij alle partijen hoog op de agenda. Zonnepanelen op daken scoort hoog. En er is weinig belangstelling voor windmolens. En de meeste partijen zijn tegen dwang bij de energie transitie.

De ChrU wil niet dat er van agrarische natuurgebieden zonneparken gemaakt worden. ChrU, VVD, GrL, D66, CDA, SP en AC willen zonnepanelen op daken. PLOP en GrL willen nieuwbouw combineren met zonnepanelen. AC wil wel kleine zonneparken bij bewoonde omgeving. De ChrU pleit voor het verstrekken van zonneleningen. De ChrU wil in iedere wijk een duurzame modelwoning. D66 is terughoudend met betrekking tot windenergie. De VVD wil geen grote windturbines en AC is tegen windmolens. Het CDA is tegen windmolens en zonneparken.

Aardgasloos    De ChrU pleit voor aardgasloze nieuwbouw. En er moeten afspraken gemaakt worden met woningcorporaties. De waterstof economie moet gestimuleerd worden. AC wil het bestaande gasnet behouden voor waterstof. CDA, SP willen geen dwang bij de verandering naar ‘gasloos.’ De VVD wil op realistische wijze van het gas af. CDA pleit voor een betaalbare transitie.

Energie corporaties     GrL vindt dat de gemeente moet helpen bij het opzetten van windmolen- en energie corporaties. D66 vindt dat energie corporaties gestimuleerd moeten worden. SP wil weer een gemeentelijk energiebedrijf oprichten. En de opbrengst van lokale energiecorporaties moet naar de bewoners.

Duurzame maatregelen     GrL wil ’s nachts de openbare verlichting dimmen. En in Assen is geen ruimte voor intensieve veehouderij. GrL en 50plus willen dat het regenwater niet via het riool afgevoerd wordt. D66 en PLOP stellen voor lantaarnpalen geschikt maken als oplaadpunt. En AC wil meer voorzieningen voor elektrische fietsen. AC en GrL willen dat er voortaan energie neutraal gebouwd wordt. PLOP wil niet dat de duurzaamheid per wijk wordt aangepakt, maar Assen-breed. En er moet een meldpunt slecht geïsoleerde woningen komen. De PvdA wil een wethouder klimaatbeleid met budget. Ook eist de PvdA dat de gemeentelijke organisatie in 2026 klimaatneutraal is en onmiddellijk stopt met het gebruik van wegwerpplastic. CDA en SP pleiten voor een aanspreekpunt voor dierenwelzijn en een diervriendelijk beleid