Menu Sluiten

ER VAL WAT TE KIEZEN, de helpende hand van de gemeente

De uitgaven voor het sociale domein, de helpende hand van de gemeente, maken een groot deel uit van de gemeentelijke uitgaven. In de verkiezingsprogramma’s wordt aan dit beleidsterrein dan ook veel aandacht besteed.  Hieronder een bloemlezing uit het sociale beleid van de fracties.

De ChrU wil als het gaat om gezinsproblemen, één gezin, één plan. En schoolgaande mantelzorgers moeten extra ondersteund worden. CDA pleit ervoor het mantelzorgcompliment actief aan te bieden. GrL gaat voor meer samenwerking binnen de thuiszorg. De jeugdzorg zou verlengd moeten worden tot 23 jaar. D66 vraagt aandacht en een  betere ondersteuning bij de overgang van 18-min naar 18-plus. Een kansrijke start wil D66 bewerkstelligen door een ondersteuningsperiode van 1000 dagen vanaf de zwangerschap.

Zorg dichtbij     PvdA wil de mens meer centraal in de zorg en maakt zich sterk voor een dementievriendelijke samenleving. 50plus wil een integrale zorgvisie voor de wijken. De SP is van mening dat zorg dichtbij beschikbaar moet zijn in een zorgbuurthuis, maar ook respijthuizen dienen in de buurt te zijn. Het geld voor het sociaal domein moet breed ingezet worden aan zorg, armoede en participatie. D66 pleit voor een buurtwerker gezondheid. AC wil een wijkcoördinator en een zorgloket in iedere wijk.

Ontmoetingsplekken     De SP ziet de buurthuizen als uitvalsbasis voor hulp en zorg. Het is een ontmoetingsplek ter bestrijding van eenzaamheid. AC wil wijk- en dorpsbudgetten en GrL wil de jongerenwerkers terug in de wijk. Het CDA wil in elke wijk een trefpunt c.q. wijkcentrum of buurthuis met een passend budget. Maar is kritisch op begeleid wonen. Bewoners zijn geen zorgverleners. De buurten moeten wel in balans blijven.

Armoede     De ChrU en SP willen de basisbanen behouden en eventueel uitbreiden. En om energie-armoede te voorkomen moet er geïnvesteerd worden in isolatie, schrijft de ChrU. Ook GrL pleit voor het aanpakken van de energie armoede. D66 is van mening dat professionals getraind moeten worden in het opsporen armoedesignalen. De SP wil dat het opkopen van schulden van jongeren wordt voortgezet. Er moet beleid ontwikkeld worden dat voedselbanken overbodig maakt. De grens om in aanmerking te komen voor het gemeentelijke meedoen-beleid moet verhoogd worden naar 130% van hdet minimumloon. De SP eist dat onderaannemers die voor de gemeente werken hun medewerkers € 14 per uur betalen. Volgens AC moet het armoede beleid zich concentreren op kinderen.