Menu Sluiten

Energiearmoede bestrijden door betere isolatie

Hoe slechter een huis is geïsoleerd hoe meer je moet stoken om aangenaam te kunnen wonen. Maar ook hoe minder geld er over blijft voor andere zaken. Hoge gasprijzen versterken deze negatieve spiraal. VVD en ChristenUnie dienden een motie in om de huizen van de laagste betaalde Assenaren beter te kunnen isoleren.

In de motie wordt het college gevraagd “huishouden die wonen in huizen met energielabel D, E, F, en G en een maximaal inkomen hebben € 2.500 tegemoet te komen in de kosten van eenvoudige isolatie. Het gaat om een bedrag van € 175. Indien de huisgouden de isolatie zelf niet kunnen aanbrengen zorgen voor een passende oplossing, bijvoorbeeld vrijwilligers.”  

Volgens Bouke Weening (ChrU) snijdt het mes aan twee kanten. In de eerste plaats worden huishouden geholpen door verlaging van de energielasten. En minder stoken beperkt de CO2 uitstoot. Luc Rengers (AC) pleit ervoor om functies als energiecoaches te schrappen en het geld dat daardoor vrij valt te besteden aan isolatiemateriaal. Dat is volgens hem een meer praktische oplossing. De motie is een goede aanzet. Ronald Witteman (CDA) denkt dat het lastig is particuliere huishoudens te vinden die aan de voorwaarden voldoen. Hij gaat ervanuit dat de woningcorporaties aan de slag gaan in hun eigen woningen. Hans Marskamp (GrL) heeft twijfels over de labels. Als je zonnepanelen op het dak hebt zit al snel in label A, B of C, maar je huis kan nog wel steeds tochten. Linda Bornkamp (D66) roept het college op de bewoners voor te lichten, bijvoorbeeld via het energie loket. Henk Santing (PLOP) zegt dat zijn fractie de voorkeur geeft aan isoleren. Jannie Drenthe (SP) vraagt het college hoe het zit met het toegezegde overleg met woningcorporatie Actium.

Wethouder Karin Dekker zegt dat de gesprekken met Actium zijn begonnen. Wethouder Dekker betoogt dat Assen al veel doet, ook via het energie loket. Zij is ook van mening dat acute problemen snel geholpen moeten kunnen worden. Maar bij dit voorstel is de uitvoerbaarheid wel een punt. Je hebt hier alleen maar resultaat als je de mensen persoonlijk benadert. Wij weten in welke wijken en straten we moeten zijn, maar alleen persoonlijk contact geeft resultaat. Wij zijn nu bezig via de RREW, de zogenaamde klimaatroute, zaken aan te pakken. Wij kunnen die aanpak verbreden en ook de intentie van deze motie meenemen.

Na deze toezegging van het college besluiten VVD en ChrU de motie niet in stemming te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.