Emoties in de samenleving

De kracht van verontwaardiging

Filosofisch café De Verdieping maandag 16 maart

Henri Beunders: Historicus, publicist en hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Boze burgers die hun gal spuwen op sociale media en rechters die meebewegen in het maatschappelijk sentiment. Wat doet dit met de dynamiek in de rechtbank? Tast de publieke opinie de rechtmatigheid van het strafrechtelijk oordeel aan? Met de verandering van de samenleving verandert het recht.

De media geven steeds meer aandacht aan emoties oproepende rechtszaken, of ze nu gaan over fatale verkeersongelukken, lustmoorden of de vrijheid van meningsuiting. En via demonstraties of sociale media bemoeien boze burgers zich steeds sterker met de manier waarop recht wordt gesproken. Keert de schandpaal terug? Rechters staan steeds vaker in een spagaat: hou ik mijn rug recht te midden van alle opwinding, of beweeg ik mee met de veranderende tijden? Want waar ligt de grens tussen verlangen naar veiligheid, oprechte woede en ongezonde wraakzucht?

Henri Beunders Foto (c) Aangeleverde foto

Het boeiende en zeer leesbare boek ‘Hoeveel recht heeft de emotie’, is gebaseerd op de succesvolle reeks artikelen van Henri Beunders in De Groene Amsterdammer, genomineerd voor de prijs voor onderzoeksjournalistiek De Loep.

Henri Beunders(1953) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en werkte in de jaren tachtig als redacteur (buitenland, onderzoeksjournalist, correspondent Berlijn) voor NRC Handelsblad. In 1990 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar Geschiedenis van Maatschappij, Media en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2015 is Beunders hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie. Beunders publiceert veel: journalistiek, essays en boeken. Begin 2018 verscheen van zijn hand: ‘Hoeveel recht heeft de emotie?’ Over straffen in de slachtoffercultuur. In januari 2020 verschijnt ‘Optocht der Tattoos’. Meer info: http://www.henribeunders.com

19:30 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur) – PODIUM ZUIDHAEGE–Theatercafé, Zuidhaege 2, Assen

Toegang acht euro; jongeren vier euro.

Info: www.deverdieping-assen.nl; Opgeven: deverdieping2011@gmail.com

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.