Menu Sluiten

Een half jaar passend onderwijs in Assen

voor leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis

Op bezoek bij de Kentalis Tine Marcusschool in Assen: speciaal onderwijs voor jonge leerlingen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). De school is begin dit schooljaar gestart met een nevenlocatie in Assen voor kinderen van groep 1 t/m groep 4. De school is gevestigd binnen de Multi Functionele Accommodatie Kloosterveste, samen met twee andere scholen: IKC Het Sterrenschip en CBS Het Krijt.

Met directeur Kirsten Romeijnders-Wiegman, leerkrachten en ouders blikken we terug op het eerste half jaar TOS-onderwijs in Assen. Ook in deze tijd waarin, vanwege het corona-virus, onderwijs op afstand wordt gegeven.

Foto (c) Kentalis

SCHOOL-IN-SCHOOL
Kirsten vertelt gepassioneerd over de school en deze mooie vorm van passend onderwijs. ‘De kinderen hoeven voortaan niet of minder te reizen. Daardoor hebben ze na schooltijd meer tijd om met vriendjes uit de buurt spelen. De leerlingen van de Tine Marcusschool hebben extra ondersteuning nodig vanwege hun TOS. Ze krijgen hier speciaal onderwijs, maar hebben ook steeds contact met het reguliere onderwijs’, legt Kirsten uit. ‘Ze spelen in de pauzes samen en ook activiteiten als schoolvoorstellingen, schoolreizen en sportdagen worden samen opgepakt.’
 
VEEL VOORDELEN VOOR LEERLINGEN
Marije (leerkracht): ‘Ik zie echt voordelen voor de leerlingen. Ze maken contact met leerlingen van de andere basisschool: een extra leercomponent voor onze leerlingen. Ze communiceren met leerlingen die geen TOS hebben en dat is goed voor hun communicatieve redzaamheid. Wat heel mooi is om te zien is de hoge ouderbetrokkenheid van de school. Veel ouders zijn in de gelegenheid om de kinderen zelf te brengen en halen, hierdoor is er veel contact tussen ouders en medewerkers. Zo bieden we samen regulier onderwijs waar het kan, maar speciaal onderwijs als de leerling dit nodig heeft, dat is geweldig.’

MEER CONTACT MET JUFFEN EN OUDERS
Meda, moeder van een leerling, is ook enthousiast: ‘Deze nevenlocatie is veel dichterbij huis, met als voordeel dat kinderen met elkaar kunnen spelen. Doordat ik mijn zoon nu elke dag zelf kan brengen en halen heb ik meer contact met de juffen en moeders van de andere kinderen. Door de samenwerking met de andere scholen bij bijzondere evenementen, zoals kerstviering, heb je het gevoel dat je onderdeel bent van de school in de buurt.

Antje, een andere moeder, vult aan: ‘Ik vind het prettig dat de school dichtbij is en dat mijn kind niet met de taxi naar school hoeft. Daarnaast vind ik het erg fijn dat de Tine Marcusschool samenwerkt met de klassen uit het reguliere onderwijs. Mocht mijn kind in de toekomst overstappen naar het reguliere onderwijs, dan hebben de kinderen in ieder geval al kennis gemaakt met de grotere groepen en de manier van werken daar. De overstap is hierdoor kleiner.

ONDERWIJS OP AFSTAND
Sinds het sluiten van de scholen moesten we plots omschakelen naar thuisonderwijs voor onze kleuters in Assen. Wij zien dat spelenderwijs ontdekkend leren het best past bij onze kleuters. Dus de vraag was: hoe kunnen kleuters thuis ontdekkend bezig zijn en spelend wijzer worden? Er valt namelijk thuis genoeg te spelen, leren en ontdekken. De eerste drie weken hebben we de ouders tips en adviezen gegeven op het gebied van taal, rekenen, motoriek, spel, sociale vaardigheden en muziek. Aan de hand van opdrachten konden de ouders thuis zelf met hun kind aan de slag.

Inmiddels is bekend dat de school nog langer gesloten blijft. Daarom hebben wij de aanpak bijgesteld om nieuwe elementen aan bod te laten komen. De leerlingen krijgen, middels een filmpje, een prentenboek voorgelezen en een bijbehorende placemat aangeboden. Op deze placemat staan tien opdrachten die het kind die week kan uitvoeren. Daarnaast zijn er twee à drie keer per week instructiefilmpjes van de leerkrachten over taal-of rekenopdrachten. De logopedist start op verzoek online behandelingen met de leerlingen.

OOK LEERKRACHTEN LEREN VAN ELKAAR
Ook de leerkrachten profiteren van de samenwerking. Zij kunnen gebruikmaken van elkaars kennis. De leerkrachten van de reguliere scholen en van de Tine Marcusschool hebben regelmatig even overleg over het organiseren van activiteiten en daarnaast kunnen we met hulpvragen over kinderen bij elkaar terecht. Specifieke kennis over TOS wordt meer vastgelegd binnen de gemeente Assen. Zo wordt Kentalis ook betrokken bij bijeenkomsten van alle schoolbesturen in Assen.

DE TINEMARCUSSCHOOL IN ASSEN: GROEP 1 TOT EN MET 4
De Kentalis Tine Marcusschool in Assen biedt onderwijs aan leerlingen uit de groepen 1 tot en met 4. Daarna stromen de leerlingen door naar een basisschool in de buurt, indien nodig met extra ondersteuning vanuit Kentalis. Heeft een leerling na groep 4 nog steeds intensief speciaal onderwijs nodig? Dan kan de leerling terecht op de Tine Marcusschool in Groningen, Emmen of op de Skelp in Drachten.

VIJF PROCENT VAN DE KINDEREN HEEFT TOS
In een klas of groep van twintig kinderen, heeft – statistisch gezien – één kind TOS. Bij kinderen met TOS wordt taal in de hersenen minder goed verwerkt. Een kind met TOS heeft grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten. 

OVER KENTALIS
Kentalis is er voor mensen die een taalontwikkelingsstoornis hebben of slechthorend, doof of doofblind zijn, ook als zij meerdere beperkingen hebben. Zij kunnen bij Kentalis terecht voor onderzoek, zorg en onderwijs op maat, dicht bij huis en op locaties door heel Nederland. Ook werkt Kentalis samen met zorg- en onderwijsprofessionals in het binnen- en buitenland en delen wij met hen kennis. Onder het motto: ‘Samen komen we verder’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.