Menu Sluiten

Een abrupt einde aan de activiteiten voor wijkcentrum de Componist

Het was even wennen voor Peter Koekoek (beheerder) en Dina (financiële administratie) dat de Componist dicht was. Toch zijn ze elke dag bezig geweest met het wijkcentrum. Niet alleen om de dagelijkse werkzaamheden voort te zetten, maar ook om in het ritme te blijven. Nu alles langzamerhand weer open gaat, kijken ze met veel plezier de toekomst tegemoet.

Foto © Omroep Assen / Esmée Söllner

Deze zomer proberen wij alle buurthuizen in Assen te bezoeken en te vragen hoe ze het afgelopen coronajaar hebben beleefd, hoe ze de zomer tegemoet gaan en wat ze in het nieuwe seizoen weer gaan opstarten.

Door: Esmée Söllner

“Het was lastig om mensen te bereiken. Je hebt de gegevens niet en iedereen was ook angstig voor het onbekende”, vertelt Dina. Toch hebben beide niet stilgezeten. Zo is Peter bezig geweest met de tuin bij het buurthuis. Juni vorig jaar konden ze beperkt open, maar echte activiteiten hebben ze niet georganiseerd: “De cursussen die halverwege gestopt waren konden weer opgepakt worden, maar activiteiten doen we dit jaar pas weer.”

‘Toch nog druk geweest’

Het was lastig om activiteiten te organiseren, omdat het anderhalve maand voor de zomervakantie was en de zomer altijd een lastige periode is voor de Componist. Ook de geldende maatregelen en de anderhalve meter regel werken niet mee. “De grotere activiteiten, zoals feesten en de bingo, kunnen we hier niet houden. Daar hebben wij de ruimte niet voor.” De Componist hoopt dat in september alles weer een beetje richting normaal gaat.

Toch zijn ze druk geweest met netwerken: “Wij zijn druk geweest met allerlei instanties in de wijk, zoals Vaart Welzijn en Mijn Buurt Assen. Maar ook PRO Assen en het Drenthe College zijn betrokken bij ons”, vertelt Peter.

Verbinding leggen in de wijk

De Componist is op dit moment bezig met een omschakeling. “Het wijkcentrum is er voor bewoners. De ideeën moeten uit de wijk komen en wij faciliteren dat. Zo is ook de kinderactiviteiten middag ontstaan.” Deze middag wordt de gehele zomer gehouden op vrijdagen en wordt door buurtbewoners georganiseerd.

Tot een aantal maanden geleden organiseerde de Componist alle activiteiten zelf, deze werden niet altijd even druk bezocht. “We bestonden tien jaar en we hadden een feestavond met muziek. Daar stonden dan acht mensen. Dat is niet de bedoeling van een wijkcentrum.” Dit willen ze nu anders doen. Het is uiteindelijk de bedoeling dat het initiatief vanuit de bewoners komt en het wijkcentrum een ondersteunende rol heeft.

“Het wijkcentrum is er om elkaar te ontmoeten,” zegt Peter. En dat gaat op dit moment de goede kant op. Er worden met dit plan en met de samenwerking met de verschillende instanties veel jonge vrijwilligers aangetrokken, meesten tussen de 25 en 35 jaar oud. Dit zorgt ook voor een andere dynamiek in het wijkcentrum. “Die generatie moet het in de toekomst oppakken en het wijkcentrum draaiende houden.”

De keuken gebruiken

En na de zomer? “Dan gaan we weer opstarten met de cursussen, die draaien gewoon door.” Daarnaast wil de Componist meer met de keuken gaan doen, zoals koken voor mensen met een budget of een Arabische kookworkshop. Daarbij hoopt Peter dat de initiatiefnemers van de kinderactiviteiten deze zomer, ook in de herfstvakantie activiteiten willen organiseren voor de kinderen uit de buurt.

“Uiteindelijk is de activiteit niet ons doel, maar een middel. Ons doel is om mensen met elkaar te zien samenwerken en elkaar leren kennen. De activiteit zijn het middel om tot dit doel te komen”, zegt Dina. Dit begint al steeds meer te komen zegt Dina: “In de laatste paar maanden heb ik al meer nieuwe mensen gezien, dan in de laatste vijf jaar. En het zijn voornamelijk jonge mensen, met nieuwe ideeën.”

De Componist hoopt dan ook dat meer mensen in de wijk opstaan en activiteiten willen organiseren, om zo het wijkcentrum tot een succes te brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.