Menu Sluiten

Duizend waxinelichtjes lichten kerken op tijdens ‘Kerken in Kaarslicht’

Duizend waxinelichtjes lichten de Rooms Katholieke Mariakerk en de Protestantse Jozefkerk in kaarslicht tijdens de vijfde editie van ‘Kerken in Kaarslicht’ die vrijdag 5 november in Assen plaatsvindt.

Foto ©  Aangeleverde foto

De waxinelichtjes worden door tientallen vrijwilligers neergezet in de kerken, langs de toegangswegen en in de grote tuin achter de Mariakerk. “We zetten het niet alleen neer, maar we maken ook diverse figuren met de potjes”, vertelt organisator Marjolein Sikken. “We willen mensen overdonderen met al dat mooie licht en bovendien kan men zo ervaren hoe de kerken vroeger werden verlicht.” Beide kerken liggen op schuifelafstand van elkaar, dus lange afstanden hoeven er niet te worden afgelegd.

Het idee van ‘Kerken in Kaarslicht’ ontstond in 2015, toen Kars Klok het Noord-Hollandse Bergen bezocht. Daar is ‘Lichtjesavond’ al bijna een eeuw een traditie waar jaarlijks naar wordt uitgekeken. Klok: “Het dorpscentrum wordt dan enkel verlicht door kaarsen en waxinelichtjes in potjes. Ze doen dat voor de toeristen en dat zag er zo mooi uit. Ik dacht toen: dat kan ook in Assen!”

Lustrumeditie

Het evenement vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats en is dan ook een extra feestelijke editie. Het is het eerste lustrum. De eerste jaren werd ‘Kerken in Kaarslicht’ in december gehouden, dit jaar op 5 november van 19:00 tot 21:00 uur.

In beide kerken wordt ook muziek gespeeld. In de Jozefkerk bespeelt Joachim Martijn de orgel en levert Annemargriet Duursma met haar zanggroepje de vocale bijdrage. In de Mariakerk treedt Jaap de Jong op. Hij bespeelt deze avond de piano en de zang wordt verzorgd door Kathy van der Woude. Ook kun je glühwein, koffie en thee kopen. Het evenement is gratis en beide kerken zijn rolstoelvriendelijk toegankelijk.

Wil je meer informatie? Kijk dan op www.kerkeninkaarslicht.nl.