Menu Sluiten

Drentse ouderenzorg maakt samen acute zorg mogelijk voor cliënten

Door een groot tekort aan verpleegkundigen en artsen in de ouderenzorg en tegelijk een groeiende vraag naar zorg, is het steeds lastiger om acute zorg in de avond, nacht en het weekend goed te organiseren. Dat geldt ook voor cliënten die wonen bij de Drentse ouderenzorgorganisaties Interzorg Noord-Nederland, Icare, Zorggroep Drenthe, Accolade Zorg en Derkshoes. Daarom hebben deze zorgorganisaties besloten om de handen ineen te slaan en zijn zij in oktober 2021 gestart met het ‘Triage Verpleegkundig Team Drenthe’. 

 

Foto © Pixabay

Dit Team is een nieuwe werkwijze waarbij één gezamenlijk team met gespecialiseerde verpleegkundigen in de avond, nacht en het weekend direct de zorgvraag beoordeelt van cliënten die wonen bij deze organisaties en zorgt dat de juiste behandeling gestart wordt. Zo blijft de acute zorg voor cliënten beschikbaar en dichtbij.

Zorg efficiënter organiseren
Deze gespecialiseerde verpleegkundigen van de betrokken organisaties werken samen in één team. Het bestaande Triageteam van Interzorg is hiervoor uitgebreid met verpleegkundigen vanuit andere deelnemende zorgorganisaties. Zo kunnen zij elkaar versterken en vervangen, maar ook kennis en ervaring uitwisselen. Het werk van de verpleegkundigen wordt hierdoor niet alleen aantrekkelijker, maar de verwachting is dat er ook minder vaak een beroep gedaan wordt op specialisten ouderengeneeskunde. Zo is de benodigde acute zorg ook in de avonden, nachten en weekenden in Noord- en Midden-Drenthe efficiënter georganiseerd en daardoor beschikbaar. Daarnaast vermindert deze manier van werken ook de druk op de huisartsenposten in de avond, nacht en het weekend.

Regionale samenwerking
De deelnemende ouderenzorgorganisaties werken steeds vaker succesvol samen en zowel medewerkers als cliënten en hun naasten hebben hier baat bij. Vanuit het samenwerkingsverband Samen Zorg Assen bundelen zij regelmatig de krachten. Samen met een tiental andere (zorg)organisaties, zoals het Wilhelmina Ziekenhuis en huisartsen, met als doel om de zorg vernieuwend, integraal en bereikbaar te organiseren voor kwetsbare mensen in en rond Assen. De nieuwe werkwijze rondom gezamenlijke triage is ook onderdeel van een provinciaal samenwerkingsproject ‘Samen Slimmer Drenthe’, dat veertien Drentse ouderenzorgorganisaties in 2019 zijn gestart om meer en beter te gaan samenwerken om de druk op de zorg te verminderen. Door met elkaar op zoek te gaan naar slimme oplossingen voor uitdagingen in de zorg, wordt het mogelijk om de kwaliteit van de zorg te behouden en zelfs te verbeteren. 

Het gezamenlijke triageteam in de avond, nacht en het weekend is een van die slimme oplossingen. Begin volgend jaar besluiten de organisaties of ze deze werkwijze voortzetten. Bij een succesvolle ervaring, kan de samenwerking uitgebreid worden naar andere zorgorganisaties in Drenthe.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.